От х:

Днес в x:

Европейската централна банка очаквано повиши водещите си лихви

Европейската централна банка днес повиши трите си водещи лихви с по 0,25 процентни пункта (25 базисни пункта), съобщава институцията на страницата си.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нараства до 4,25 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,75 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,5 на сто.

Лихвата по основните операции по рефинансиране, както и лихвата по депозитното улеснение достигат най-високото си ниво от 2000 г. Ставката по пределното кредитно улеснение е на максимум от 2007 г., сочи справка в сайта на франкфуртската институция.

ЕЦБ аргументира взетото решение, като заяви, че развитието на ситуацията след последното й заседание подкрепя очакванията, че инфлацията ще намалее допълнително до края на годината, но ще остане над целевото равнище от 2 на сто за продължителен период.

Въпреки че някои компоненти на инфлацията показват признаци на отслабване, основната инфлация като цяло остава висока. Ефектите от миналите увеличения на лихвите продължават да се усещат, като затегнатите условия за финансиране все повече ограничават търсенето, което е важен фактор за спад на инфлацията, посочват експертите на ЕЦБ.

Бъдещите решения на Управителния съвет на банката ще гарантират, че основните лихви ще останат на високи нива за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на сто. Управителният съвет ще продължи да следва подход, при който взема предвид икономическите данни за определяне на подходящото ниво и продължителност на рестриктивната си парична политика.

ЕЦБ освен това запази нулевата ставка за задължителните минимални резерви за банките. Това решение ще осигури ефективност на паричната политика, като запази настоящата степен на контрол. Това ще подобри ефективността на паричната политика чрез намаляване на общия размер на лихвите, които трябва да бъдат платени върху резервите, за да се приложи подходящата позиция.

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за девети пореден път, след като започна през юли миналата година с увеличение от 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпките от май и юни, когато основните лихви се покачиха също с 0,25 на сто.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини