От х:

Днес в x:

Външните министри на Италия, България, Република Северна Македония и Албания публикуваха общ документ относно Коридор номер 8

Пристанището на Бриндизи ще бъде един от невралгичните възли на Европейски коридор номер 8 - една инфраструктура, замислена, за да засили връзките между Италия, Албания, България и Република Северна Македония, подобрявайки сигурността на народите и засилвайки търговския обмен. Тази сутрин в замъка Свево в Бриндизи, в Италия, бе поставено началото на един преход, който ще приключи, както се надяват четирите страни, с интегрирането на Коридор номер 8 в Балтийско-адриатическия маршрут на мрежата Тен-Т. Това е намерението на министрите на външните работи на четирите страни, участвали днес в срещата в Бриндизи, съобщава италианското издание "Бриндизи рипорт". Това намерение четиримата външни министри  - Антонио Таяни, Мария Габриел, Олта Джачка и Буяр Османи, повториха на обща пресконференция след края на срещата. Срещата между тях приключи и с приемане на общ документ, който касае теми от търговското сътрудничество, през отбраната, предвид това че и четирите страни са от НАТО, до подобряване на нивата на сигурност. 

В ЕС Коридор номер 8 ще бъде оста между Адриатическо и Черно море, която по своето основно трасе, ще преминава по направлението Дуръс-Тирана-Скопие-София-Бургас и Варна с морска връзка към пристанищата в Италия - Бари и Бриндизи, които са Адриатическият коридор.

Европейски коридор номер 8 е стратегическа ос между Адриатическо и Черно море, свързваща южните адриатико-йонийските райони на Италия с Албания, Северна Македония и България.

Развитието на Европейски коридор номер 8 ще има стратегическо значение и във връзка с процеса на стабилизиране на балканския регион, отбелязва италианското издание.

Във финалния документ от срещата на външните министри днес в Бриндизи се казва, че те подчертават стратегическото значение на Европейски коридор номер 8 като част от централната транспортна мрежа Тен-Т. Министрите са постигнали съгласие, че завършването на коридора било то чрез железопътни връзки, или чрез автомагистрални връзки ще допринесе по един значителен начин за икономическия растеж на региона и за интеграцията на Западните Балкани в единния пазар на ЕС. Министрите също така подчертават значението на Коридор номер 8 за засилване на военната мобилност в региона в рамките на НАТО и на ЕС.

Във втората точка от документа се уточнява, че министрите са се споразумели да не пестят усилия в подкрепа на бързото реализиране на Коридор номер 8 и да насърчават възможностите, които инфраструктурата може да открие пред частния сектор и гражданското общество. "Във връзка с това министрите обмениха мнения относно мобилизирането на допълнителна финансова подкрепа за Коридор 8 и относно начините за насърчаване на участието на заинтересованите страни, включително местните общности", се посочва в документа.

И след това, "като признаха членството в ЕС като катализатор за преодоляване на двустранни или регионални проблеми и за насърчаване на помирението, министрите отново изразиха твърдата си подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги и за необходимостта процесът на разширяване да доведе до осезаеми резултати, особено в полза на гражданите на Западните Балкани, и по-специално на младото поколение", се отбелязва в документа, цитиран от италианската медия.

"Като осъдиха решително руската агресивна война срещу Украйна, министрите обмениха мнения относно предизвикателствата пред сигурността на ЕС и Западните Балкани. Те се съгласиха, че бързото пускане в експлоатация на Коридор 8 може да допринесе за стабилността на региона и да смекчи зловредното влияние на трети страни, хибридните заплахи, дезинформацията и незаконната миграция. Министрите обсъдиха и значението на насърчаването на стратегическа визия за цялостно справяне с миграцията. Министрите се споразумяха да утвърдят този формат като политическа платформа за диалог и сътрудничество и решиха да проведат втора среща в България в близко бъдеще", се посочва в документа. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини