От х:

Днес в x:

Чушкопекът променил живота на българина през XX век. Преглед на националния печат

„Сега": Васильовден e

На 1 януари православната църква отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики, популярен като Васильовден.
Васильовден, Василица или Сурваки е празник, който се отличава с богата празнична обредност. За празничната трапеза се коли петел. Домакините приготвят и свинска пача от краката и главата на коледното прасе. Също така богата, както и на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва блюдо с варена свинска глава, баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството. Поднасят се мед, жито, орехи, ошав.

„24 Часа" Нова година - нови цени на карти и билети в София

От днес влизат в сила новите цени на преференциалните карти за пътуване и на някои видове билети за градския транспорт в София, съобщиха от Центъра за градска мобилност.
Студентска карта за една линия за месец от 7 става 9 лв., за две линии - от 10 лв. се повишава на 12,50 лв., за всички линии - от 17 на 21,50 лв. Тримесечните карти за една линия от 18 стават 22,50 лв., за две линии - от 27 на 34 лв., за всички линии от 51 на 60 лв. За шест месеца студентските карти за една линия от 35 стават 44 лв., за две линии - от 50 на 62,50 лв., за всички линии от 102 на 110 лв.

„Труд": Чушкопекът променил живота на българина през XX век

Чушкопекът е най-съществената придобивка, променила живота на българина през ХХ век, решиха зрителите на БНТ по време на кампанията "Българските събития на ХХ век".
Те определиха това нашенско изобретение за битовата революция за XX век с 25.51% от всички гласове.
На второ място зрителите поставиха електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% са класирани телевизията и радиото.

„24 Часа": Падат температурни рекорди, идват снежни виелици

И през първия ден на новата година на много места в страната са отчетени рекордно високи за сезона температури, съобщиха от НИМХ-БАН.
Средните температури в страната са от 11 до 16 градуса, на места достигат и 20, но утре се очаква застудяване, като синоптиците прогнозират средните температури да са от 6 до 11 градуса.
В неделя ще превали сняг в цялата страна, като в Северна България дори се очакват и снежни виелици.


„24 Часа": Непълнолетна роди първото бебе за Новата година

14-годишната Николета Красимирова Великова се оказа щастливата майка на момиченце - първото бебе за 2010 година. Детето е родено в 00:01 часа във Варна. Бебето тежи 2,300 кг и е 46 сантиметра, но все още няма име.
От болницата в морската ни столица уточняват, че до този момент са се родили още две момиченца. Последното бебе за 2009 година пък е било момче.
Новината, че именно бебето във Варна е първото за 2010 г. бе подтвърдена от д-р Антония Григорова - главен редактор на сп. „9 месеца", което за поредна година ще организира кампанията "Бебе на годината".

„24 Часа": Само четирима пострадали от пиратки приеха в „Пирогов"

11 пациенти с различни диагнози са приети на лечение в клиниките на "Пирогов" от полунощ до 8.00 часа сутринта.
Само 4-ма са пострадалите от пиратки, между които и една жена на 32 г. Останалите трима мъже са съответно на 62 г., 50 г. и на 31 г. И четиримата, след медицинска помощ са освободени за домашно лечение с леки наранявания по пръстите на ръцете.
В Клиниката по токсикология е приет пациент с алкохолно отравяне. Направо от площад "Батенберг" с кола на отрезвителя е транспортиран 37-годишният С.Н.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини