От х:

Днес в x:

България влага 12 милиона лева във фундаментални научни изследвания

Правителството отпусна 12,1 милиона лева на Фонд "Научни изследвания" за финансирането на над 80 научни проекта на конкурсен принцип, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

С осигурените средства се предвижда през лятото на 2023 г. да бъдат организирани конкурсите "Финансиране на фундаментални научни изследвания - 2023 г." и тези по Националната научна програма "Петър Берон. Наука и иновации с Европа" (Петър Берон и НИЕ).

Финансирането ще гарантира устойчивост в дейността на фонда, който е единствената административна структура в България, която провежда конкурси за фундаментални научни изследвания.

Целта е по този начин да се осигури високо ниво на научните изследвания в България и достойно място на учените в българското общество и в европейското изследователско пространство, поясняват от МОН.

На 6 юли 2022 г. от МОН съобщиха, че финансирането на изследователските университети, планирано в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), ще минава през фонда "Научни изследвания" (ФНИ) към Министерството на образованието и науката.

В НПВУ са предвидени почти 240 млн. лв., които трябва да влязат в изследователските висши училища до края на 2026 г. За целта всеки от тези университети трябва да представи четиригодишна стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие. ФНИ ще организира преглед и оценка на тези програми от независими оценители, ще сключи договорите с висшите училища от името на държавата и ще контролира реализацията на приетите стратегически програми, информираха тогава от МОН.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини