От х:

Днес в x:

Пригожин спира настъплението към Москва и се връща обратно

Създателят и ръководител на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин няма да влезе в Москва, въпреки че наемниците му стигнаха на около 200 км от руската столица. Новината изтече първо от пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко, като тя обяви, че след съгласуване с президента на Русия Владимир Путин е постигнато споразумение с Пригожин настъплението да спре. 

Минути по-късно самият Пригожин публикува аудиосъобщение в Телеграм канала си, в което заяви:

"Обръщаме колоните и се връщаме в полевите си лагери съгласно плана".

"Преговорите продължиха през целия ден. В резултат на това беларуският президент и ръководителят на ЧВК "Вагнер" стигнаха до споразумения за недопустимостта на разгръщането на кърваво клане на територията на Русия. В момента на масата бе поставен абсолютно изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурността на бойците на ЧВК "Вагнер", допълниха от кабинета на Лукашенко.

Преди това конвоят на "Вагнер" достигна московското село Степанщино и е бе път да навлезе в третия външен пръстен на руската столица. Според информация на Ройтерс наемниците от частната армия са около 5000. Те са предвождани от старши командира на групировката - бившия офицер на ГРУ Дмитрий Уткин. Според същия източник, Пригожин има на разположение общо по-малко от 25 000 души, а около 5000 от тях са били в южния град Ростов на Дон.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство, докато бунтовниците от частната военна организация "Вагнер" се придвижват към Москва, след като по-рано днес те превзеха руския южен град Ростов на Дон, съобщи Белият дом.

"Лидерите обсъдиха ситуацията в Русия. Те също така потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна", посочват от пресслужбата на Белия дом.

Външният министър на Турция Хакан Фидан пък е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, като двамата са обсъдили събитията в Русия, посочи за Ройтерс източник от турското външно министерство. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини