От х:

Днес в x:

Турция разреши дронове "Байрактар" да се произвеждат в Украйна

Tурската компания "Байкар" е получила разрешение от държавата, за да произвежда добилите световна слава дронове "Байрактар".

Това съобщава в. "Йени акит", като цитира изпълнителния директор на компанията Халук Байрактар.

С действията на регулаторите Анкара потвърждава, че заводът на "Байкар" ще бъде изграден и ще заработи. Това става на фона на продължаващата почти година и половина война в Украйна. Производството обаче няма да започне преди 2025 г.

Още преди инвазията на 24 февруари 2022 г. "Байкар" работеше с Украйна по изграждане на някои компоненти за дронове. След като Русия нахлу, Турция зае ролята на посредник в конфликта, поддържайки връзки и с Киев, и с Москва. През август обаче Кремъл реагира остро на решението на "Байкар" да не се отказва от проекта.

През есента на миналата година министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че на базата на съществуващите споразумения между Анкара и Киев "Байкар" ще отвори завода, към който ще има и помещения за обучаване на пилоти. Освен това се очаква двигателите да са украинско производство.

Партньорство с "Байкар" вече поиска и руският президент Владимир Путин.

"Байрактар ТВ2" и "Акънджъ" са двата бойни дрона, които ще могат да се произвеждат в завода, като последният е най-съвременната турска разработка, а производството му започна едва в началото на миналата година.

Председателят на борда на "Байкар", Селчук Байрактар, е и зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини