От х:

Днес в x:

Забрани за кораби и камиони, спират още медии. 11-и пакет от санкции срещу Русия влиза в сила

Eвропейските държави приеха в петък 11-ия пакет от санкции срещу Русия от началото на инвазията й в Украйна - най-трудно договорените ограничения между 27-те държави от ЕС, за които бяха необходими седем седмици преговори. Мерките влизат в сила от събота.

Европейските посланици изчистиха последните текстове в сряда, след което държавите членки имаха 48 часа да парафират санкциите, който изтече в петък по обед.

Инструмент срещу заобикаляне на санкциите

Въведения с пакета инструмент срещу увеличаващите се опити за заобикаляне на санкциите на ЕС се оказа най-трудната за договаряне част от ограниченията, тъй като много държави се опасяваха, че той може да затрудни търговските им отношения с трети държави.

В последна сметка ЕС реши механизмът да се включва само ако държавата, в която се изнасят стоки, забранени от по-ранни санкции за износ в Русия, отказва да сътрудничи за прилагането им.

"Само в случаите, когато сътрудничеството не доведе до желаните резултати, ЕС ще предприеме бързи, пропорционални и целенасочени действия, които имат за цел единствено да лишат Русия от ресурсите, които й позволяват да продължи своята агресивна война срещу Украйна под формата на подходящи индивидуални мерки, насочени към участието на оператори от трети държави в улесняването на заобикалянето", съобщи Съветът на ЕС.

Съюзът ще се включи отново в конструктивен диалог с въпросната трета държава след приемането на такива индивидуални мерки.

В случай че въпреки индивидуалните санкции и по-нататъшния ангажимент заобикалянето остане, страните членки единодушно ще могат да ограничат продажбата, доставката, трансфера или износа на стоки и технологии, чийто износ за Русия вече е забранен. Става дума основно за продукти и технологии на бойното поле, за които има висок риск за заобикаляне на санкциите.

Транзитна забрана

За да се намали допълнително рискът от пропускане на забранени стоки в Русия, се забранява и транзитът през нейна територия на "стоки и технологии, които могат да допринесат за военното и технологичното укрепване на Русия или за развитието на сектора на отбраната или сигурността, стоки и технологии, подходящи за използване в авиационната или космическата индустрия, и реактивно гориво и горивни добавки", изнасяни от ЕС за трети страни.

Пътища и пристанища

ЕС разшири забраната за превоз на стоки в ЕС по шосе до ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия, включително когато се теглят от камиони, регистрирани извън Русия.

Предвид рязкото увеличаване на измамните практики от кораби, превозващи суров нефт и петролни продукти, съветът реши да забрани достъпа до пристанищата и шлюзовете на ЕС на всички кораби, които извършват прехвърляне от кораб на кораб, ако компетентните органи имат основания да подозират, че съдът нарушава забраната за внос на руски суров петрол и петролни продукти по море в ЕС или транспортира руски суров петрол или петролни продукти, закупени над горната граница на цените, договорена от Коалицията за ограничаване на цените.

Същата забрана ще се прилага за кораби, когато компетентните органи имат сериозни основания да подозират, че те изключват или по друг начин дезактивират навигационната си система при транспортиране на руски суров петрол и петролни продукти в нарушение на международни споразумения, правила и стандарти.

Край на петролната дерогация за Германия и Полша

Временната дерогация, предоставена на Германия и Полша за доставка на суров петрол от Русия през северния участък на петролопровода "Дружба", се прекратява и двете държави, които стоят на пътя на северната тръба на "Дружба", повече няма да могат да си доставят руско гориво. Вместо него по тръбата ще може да се транспортират петролът с произход от Казахстан или друга, трета, страна.

Берлин и Варшава обявиха, че доброволно се отказват от даденото им изключение още в началото на годината, което остави само Унгария и Словакия да получават руски петрол по "Дружба", тъй като нямат излаз на море и петролопроводи, които да им позволят да заменят руското гориво.

Въвеждайки петролното ембарго, което влезе в сила през декември, ЕС даде изключение на България да продължи да използва рафинерията "Лукойл-Нефтохим", както и разрешение на Германия, Полша, Унгария и Словакия да продължат да доставят руски петрол по "Дружба", ограничавайки забраните само до вноса по море.

Експортни ограничения

С 11-ят санкционен пакет се добавят 87 организации и фирми, към които ще се прилагат по-строги експортни ограничения по отношение на стоки и технологии с двойна употреба. Те са регистрирани в Китай, Армения, Иран, Узбекистан, Сирия и Обединените арабски емирства.

Сред тях са четири ирански производителя на дронове, които ги продават на Москва, както и руски компании, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за руската армия и индустриален комплекс.

Разширява се и списъкът на забранени за износ в Русия стоки, като към него се добавят електронни компоненти, полупроводникови материали, оборудване за производство и тестване на електронни интегрални схеми и печатни платки, прекурсори на енергийни материали и прекурсори за химически оръжия, оптични компоненти, навигационни инструменти, метали, използвани в отбранителния сектор, и морско оборудване.

ЕС удължава забраната на доставките на електрически и хибридни превозни средства за Русия, както и на луксозни автомобили за всички нови и употребявани автомобили с обем на двигателя над 1900 см3.

Стоки от руска стомана

Като част от 11-ия пакет от санкции се затягат ограниченията върху вноса на стоманени продукти, като се забранява вносът на стоманени изделия от трети страни, в които е използван руски метал.

Компаниите, доставящи метал за страни от ЕС, ще трябва да докажат, че суровините, използвани за преработка в трета страна, не са доставени от Русия.

Забрана на пет медии

ЕС забранява транслирането на сигнала на още пет медии, които транслират руска пропаганда в ЕС. Отнемат се лицензите за излъчване на балканския канал на тв "Русия днес" (RT Balkan), телевизията на санкционирания Константин Малофеев "Царьград Тв", интернет списанията New Eastern Outlook (NEO) и Oriental Review, както и "Катехона".

"Тези издания са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са използвани от последното за неговите непрекъснати и съгласувани пропагандни действия, насочени срещу гражданското общество в ЕС и съседните страни, като грубо изопачават и манипулират фактите", съобщава Съветът на ЕС.

В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, например изследвания и интервюта, се казва във взетото в петък решение.

Индивидуални санкции

Над 100 физически и юридически лица са добавени към списъка, забраняващ влизането в Шенген и замразяващ активите в европейски банки. Сред тях са висши военни, лица, вземащи решения относно войната, лица, участващи в незаконното депортиране на украински деца в Русия, съдии, които са взели политически мотивирани решения срещу украински граждани, лица, отговорни за ограбването на културно наследство, бизнесмени, пропагандисти, както и Руски ИТ компании, предоставящи критични технологии и софтуер на руското разузнаване, банки, работещи в окупираните територии, и организации, работещи с руските въоръжени сили.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини