От х:

Днес в x:

Американски и британски издания коментират визитата на индийския премиер Моди в САЩ

Байдън използва визитата на индийския премиер Моди, за да похвали индийската демокрация, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Американският президент Джо Байдън използва държавната визита на индийския премиер Нарендра Моди, за да защити публично демократичните ценности на Индия, като същевременно отново отправи критики към Китай, възхвалявайки индийския лидер, който е обвиняван, че провежда поредица репресивни мерки в страната си.

Запитан за твърденията на правозащитни организации, че правителството на Моди се е разправило с несъгласните и е взело на прицел религиозните малцинства, Байдън направи остър контраст между Индия и Китай, чийто лидер наскоро определи като диктатор.

"Една от основните причини, поради които смятам, че отношенията между САЩ и Китай не са в такова състояние, каквото са отношенията между САЩ и Индия, е, че с Индия имаме огромно уважение един към друг, защото и двете страни сме демокрации", каза Байдън. "И това е общият демократичен характер и на двете ни страни и на нашите хора - нашето многообразие; нашата култура; нашият открит, толерантен, силен дебат", допълни американският президент.

Моди, който се обърна към журналистите заедно с Байдън, се възползва от коментара на президента, че демокрацията е в "ДНК-то" на Америка и Индия, като заяви, че в ценностите на страната му "няма абсолютно никаква дискриминация, нито по кастов признак, нито по вероизповедание, нито по възраст, нито по каквото и да е географско положение".

Байдън отказа да смекчи изказаното си по-рано тази седмица определение за китайския лидер Си Цзинпин, когото нарече "диктатор", като заяви, че няма да "избягва това, което смята, че е факт" за отношенията между САЩ и Китай. Отхвърляйки това, което нарече "истерия" относно напрежението между Вашингтон и Пекин, Байдън заяви, че планира скоро да се срещне със Си и че не смята, че коментарът му "ще има някакви реални последици".

Служители на Белия дом заявиха, че ангажиментът на Байдън към Моди по време на държавната визита - смесица от протоколна показност и важни споразумения в областта на технологиите, дипломацията и отбраната - отразява все по-значимата роля на Индия в световните дела и желанието на Вашингтон да засили връзките си с най-многолюдната държава в света.

Моди се стреми да укрепи световния авторитет на страната си, което според представители на Белия дом може да бъде от полза за интересите на САЩ. Моди се срещна с Байдън в Овалния кабинет, направи обръщение пред съвместно заседание на Конгреса и присъства на тържествена вечеря.

В обръщението си към Конгреса Моди сякаш подкрепи мнението на Байдън за Китай, без да споменава конкретна страна, като заяви, че "тъмните сенки на принудата и конфронтацията хвърлят своята сянка в Индийско-тихоокеанския регион", посочва "Вашингтон пост".

Въпреки това Моди не осъди руската инвазия в Украйна, както искаха от него американските домакини, като каза само: "Сега казвам директно и публично: Съвременната епоха не е епоха на война, а епоха на диалог и демокрация. И всички ние трябва да направим всичко по силите си, за да спрем кръвопролитията и човешкото страдание".

Пътуването на Моди до Вашингтон беше едва третата официална държавна визита на чуждестранен лидер по време на управлението на Байдън, след подобни посещения на френския президент Еманюел Макрон и южнокорейския президент Юн Сук-йол. Моди, който говори пред американските конгресмени и през 2016 г., е един от малцината световни лидери, които са били канени два пъти да говорят на съвместно заседание на Конгреса.

По време на речта си Моди неколкократно споменаваше Индия като стабилна демокрация, което изглежда беше косвен отговор на критиките.

"Тъй като самият аз съм гражданин на динамична демокрация, мога да призная едно нещо: господин председател, имате трудна работа", каза Моди, обръщайки се към председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Байдън и Моди обявиха няколко споразумения, сред които сделка за съвместно производство на двигатели за изтребители в Индия и усилия за укрепване на веригите за доставки на микрочипове и други ключови технологии. Двете страни също така обявиха, че САЩ ще открият нови консулства в Бангалор и Ахмедабад, а Индия ще открие ново консулство в Сиатъл.

Визитата на Моди в САЩ предизвика осъждане и протести от страна на мюсюлмански лидери в Конгреса, пише в заглавие в. "Гардиън".

Американските конгресмени Рашида Тлаиб, Илхан Омар, Александрия Окасио-Кортес, Кори Буш и Квейси Мфуме са сред тези, които заявиха, че ще бойкотират обръщението на индийския премиер към съвместното заседание на Конгреса заради насилието и репресиите срещу медиите и религиозните малцинства като мюсюлмани, християни, сикхи и далити, извършвани от неговото дясно националистическо правителство.

"Моди е печално известен и обвиняван за нарушения на човешките права", се казва в изявлението на Тлаиб, Буш, Омар и Джамал Боуман. "Той беше съучастник в потушаването на бунтовете в Гуджарат през 2002 г., при които бяха убити над 1000 души, което доведе до отнемане на американската му виза. Правителството му открито преследва мюсюлмани и други религиозни малцинства, дава възможност за насилие от страна на хиндуистки националисти, подкопава демокрацията, преследва журналисти и дисиденти и потиска критиката, използвайки авторитарни тактики като спиране на интернет и цензура.

През 2005 г. Държавният департамент веднъж е отказвал на Моди виза за посещение в САЩ заради жестокото преследване на религиозни малцинства в Гуджарат, където той беше главен министър.

Напоследък антимюсюлманската политика и насилието в Индия и в индийските общности в чужбина се засилват при управлението на Моди.

През 2019 г., мотивирайки се с бунтовническата активност в региона, Моди лиши Джаму и Кашмир - единствения щат в Индия, където мюсюлманите са мнозинство - от конституционната му автономия, което се възприемаше като усилие да превърне Индия в нация, основана на хиндуизма, подкопавайки плуралистичната и светска репутация, с която страната някога беше известна.

Същата година е приет Закон за изменение на закона за гражданството, с който се изменя законът за гражданството на страната, така че натурализацията да може да бъде ускорена за хиндуисти, сикхи, будисти, джайнисти, парси и християнски мигранти от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, но не и за мюсюлмани. В резултат на това през 2020 г. в столицата Делхи избухват ожесточени сблъсъци, при които са убити около 50 души, повечето от които - мюсюлмани.

Визитата на Моди в САЩ се разглежда като опит на двете страни да установят по-тесни връзки, за да може южноазиатската страна да спре да разчита на Русия за доставки на оръжие, докато Москва продължава да води война в Украйна, посочва "Гардиън".

Спекулира се също така, че Моди използва това посещение в САЩ, за да възстанови имиджа си, след като Индия получи няколко неприятни оценки в световните класации като "дефектна демокрация".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини