От х:

Днес в x:

Westinghouse подписа договор с АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нов реактор с технология AP1000

"Уестингхаус Електрик" обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ за изграждане на нов реактор с технологията AP1000® на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Договорът включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката инфраструктура.

„Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население“, отбеляза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в “Уестингхаус”.

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране на изграждането на реактори с технологията AP1000® в България. Тя е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания у нас и разработва ускорен график за действия.

На практика договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка за изграждането на нова ядрена мощност с технологията AP1000®.

През декември 2022 г. “Уестингхаус” подписа десетгодишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“, като самите доставки ще започнат през 2024-та.

Технологията за ядрени реактори АЗ 1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. Тя е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените щати.

Днес технологии на “Уестингхаус” са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини