От х:

Днес в x:

Гешев: Всички граждани ще видят какво ще се случи

"Всичко, което мога да кажа, съм го казал, предстоят съответните процедури във ВСС, те са уредени в Конституцията и законите на страната. Всички български граждани ще видят какво ще се случи". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в парламента.

Гешев, заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров и правосъдният министър Крум Зарков присъстват на правна комисия, в която ще се обсъдят предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

По-рано днес се проведе и заседание на Висшия съдебен съвет, който започна да разглежда сигнала, подаден от директора на НСлС Борислав Сарафов срещу главния прокурор, че неправомерно е записал телефонен разговор със свой колега - с члена на ВСС Йордан Стоев.

Пред ВСС Гешев обяви, че е призован следващия понеделник в Софийската градска прокуратура. Той трябва да даде обяснения по две започнати проверки във връзка с изявлението му от началото на тази седмица, когато скъса оставката си. Главният прокурор каза, че е готов да даде всякакви обяснения, но чак след като даде показния в Софийската градска прокуратура, за да не попречи на разследването.

ВСС реши следващата седмица министърът на правосъдието да свика извънредно заседание, на което да бъдат изслушани Иван Гешев, четиримата му заместници и още две прокурорки от Върховната касационна прокуратура, за които се твърди, че са присъствали на оперативка в кабинета на Гешев този понеделник.

ВСС обсъжда и това как се използва учебната база на прокуратурата в Боровец, след като Борислав Сарафов обяви, че Иван Гешев я използва за лични цели. Гешев декларира, че всички бази на прокуратурата се използват съгласно правилата на институцията и срещу съответното заплащане. По думите му това може да се докаже с документи, а в тази база са отсядали както прокурори и членове на ВСС, така и хора извън съдебната система.

Някои от членовете на ВСС сами декларираха, че са отсядали в базата в Боровец. Посочиха, че състоянието ѝ е много добро и че нямат впечатления да са верни твърденията на Борислав Сарафов.

По-рано Иван Гешев съобщи пред членовете на съвета, че ще излезе в отпуск по лични причини.

Преди началото на заседанието председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова определи като изключително тревожна ситуацията в съдебната власт.

"Предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. Поради това ВСС е изработил правила, по които да се движи", заяви Захарова.

Колегата ѝ Георги Чолаков коментира, че случващото се не помага за утвърждаване на доверието в съдебната система.

"Следва да бъдат събрани съответните доказателства. Прокурорската колегия, ако бъде сезирана с искане от дисциплинарния състав, може да вземе решение за временно отстраняване за срок до 3 месеца", поясни той.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини