От х:

Днес в x:

Суперземи обикалят около звезди, подобни на Слънцето

Международен екип от астрономи откри две суперземи, които обикалят около две звезди, подобни на Слънцето, предаде БТА, позовавайки се на Би Би Си.

Скалните планети са по-големи от Земята, но значително по-малки от ледени гиганти като Уран и Нептун. 

Учените твърдят, че находките приближават хората към откриването на потенциално обитаеми планети, които са по-малки и могат да се сравняват с нашата. 

Подробности за новите планети са описани в два доклада в Astrophysical Journal. Ръководителите на проекта са Пол Бътлър от института "Карнеги" във Вашингтон и Стивън Вогт от Калифорнийския университет в Санта Крус. Те комбинирали данни от неколкогодишни наблюдения на обсерваторията "Кек" в Хавай и Англо-австралийския телескоп в Нов Южен Уелс, Австралия и успели да изчислят размера и орбитата на всяка от двете новооткрити планети. 

Астрономите установили, че планетите с малка маса обикалят около звездата 61 Virginis, която е на само 28 светлинни години от Земята и се вижда с невъоръжено око в съзвездието Дева. По-малката от двете суперземи е с 5 пъти по-голяма маса от тази на Земята и прави една обиколка около звездата си на всеки четири дена. Сигналът от тази планета е бил сред най-слабите, които астрономите някога са долавяли. 

Другата новооткрита планета е 7,5 пъти по-голяма от Земята и орбитира около звездата HD 1461, която е на 76 светлинни години от Земята. Двете звезди, около които обикалят суперземите, са сходни с нашето Слънце по размер и взъзраст. 

Учените са открили вероятни признаци и за наличието на други две суперземи. Орбитите на двете планети са твърде близо до звездите, за да има на тях живот или течна вода. Бътлър обаче смята, че скоро ще бъдат открити други планети, обикалящи около звезди, наречени м-джуджета, които са двойно по-малки от Слънцето. Тези планети ще са в зона, в която има течна вода, убеден е американският астроном.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини