От х:

Днес в x:

Зеленски разговаря със Си Цзинпин дълго и съдържателно. Китай праща пратеник за мир

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря по телефона с китайския лидер Си Цзинпин. Това е първият разговор между Зеленски и Си от началото на войната.

Русия - Украйна

Зеленски определи разговора като "дълъг и дълъг и съдържателен".

"Този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат силен тласък на двустранните ни отношения", написа украинският президент в Туитър.

В резултат на разговора Китай ще изпрати свой представител, който да посети Украйна и други държави, за да се консултира за урегулиране на проблема, е заявил Си Цзинпин, цитиран от Синхуа

Китайското външно министерство заяви, че разговорът между двамата президенти е бил иницииран от украинската страна. Според представителя на украинския президент Сергей Никифоров разговорът е продължил почти един час.

На 24 февруари Китай представи мирния си план за Украйна, който призовава за незабавно прекратяване на огъня. Тъй като той не предвижда изтегляне на руските войски от украинска територия (т.е. би довел до фиксиране на сегашната фронтова линия като де факто нова граница), планът беше подложен на критики от украинските официални лица и Запада. Но лично Зеленски се въздържа от остри критики.

На 20 март Си отиде в Москва, където по време на срещата руският президент Владимир Путин изрази подкрепа за мирния план на Пекин. В същото време КНР заяви, че Си Цзинпин възнамерява да разговаря със Зеленски по телефона, след срещата в Москва, а след това последва мълчание по въпроса.

През април френският президент Макрон посети Китай, като след това в медиите се появиха съобщения, че Макрон подготвя мирен план, който ще популяризира съвместно с Китай, за да се стигне до преговори между Украйна и Русия през лятото. Подробности за френския план не са известни, но западните медии посрещнаха новината с подозрение, защото Макрон щял да го приложи заедно с Китай, което можело да "наруши единството на Запада в подкрепа на Украйна".

Разговорът на Си със Зеленски, обявен преди месец, все пак се състоя днес, като последва кратък, но положителен коментар от страна на украинския президент.

От своя страна Си Цзинпин заяви след разговора, че Китай ще настоява за прекратяване на огъня в Украйна. "Диалогът и преговорите са единственият жизнеспособен изход от украинската криза и никой няма да спечели ядрена война", е заявил Си Цзинпин.

Руското външно министерство също реагира на разговора на Зеленски със Си.

"Отбелязваме готовността на Китай да положи усилия за установяване на преговорен процес. В същото време Киев демонстрира, че отхвърля всякакви разумни инициативи, насочени към уреждане на конфликта. Украинските власти и техните западни поддръжници вече демонстрираха способността си да заглушават мирните инициативи", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки разговора, тя отбеляза също, че призивите за мир едва ли могат да бъдат възприети адекватно от "марионетките" в Киев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини