От х:

Днес в x:

Астрономи от Хасково „запечатаха“ хибридното затъмнение в Австралия

    Възпитаници на Астрономическата обсерватория при „Младежки център“ – Хасково бяха част от българския екип изследователи от Института по астрономия (ИА) на БАН , който наблюдава т.нар. „хибридно“ слънчево затъмнение. Явлението беше отразено на 20 април 2023 г., от южното полукълбо на Земята.

    Българският екипът се състои от трима слънчеви астрофизици – доц. д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория – Рожен, д-р Цветан Цветков, бивш възпитаник на Астрономическата обсерватория при „Младежки център“ – Хасково, и докторант Йовелина Зинкова, която също е минала през школата на Астрономическата обсерватория при „Младежки център“в Хасково.

    За подробностите по участието им разказа Йонна Кокотанекова, която е дългогодишен ръководител на Хасково Астрономическата обсерватория в Хасково.

    Наблюдаването явление е много рядко, при което по линията на лунната сянка се сменят пръстеновидно с пълно затъмнение. При пръстеновидното затъмнение видимият диск на Луната е малко по-малък от този на Слънцето и тя не може да покрие цялото Слънце, при което се вижда тънък огнен пръстен. Когато видимият диск на Луната е малко по-голям от този на Слънцето, тя покрива цялото Слънце, имаме пълно затъмнение и могат да се наблюдават слънчевата корона и протуберанси. При настоящето затъмнение се редуват пръстеновидно, пълно и пак пръстеновидно затъмнение.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини