От х:

Днес в x:

Три предложения за имена на звезди и планети от Хасково във финалната селекция на международен конкурс

Настоящи и бивши възпитаници на Астрономическа обсерватория при Младежкия център в Хасково се включиха със свои предложения в конкурса, посветен на 100 години на Международния астрономически съюз "Дайте име на екзосвят". Младежкия център също участва с колективно  предложение.

Три "хасковски" двойки от имена са били включени в списъка от 6 селектирани предложения, гласувани от членовете на Националния координационен комитет на кампанията. Това са предложенията "Рила-Мусала" на настояща възпитаничка на обсерваторията, отличено с второ място в класацията, "Кукер-Нестинарка" - на бивша възпитаничка на обсерваторията и наградена с трето място в класацията и колективното предложение на ОП "Младежки център" - "Кирил (за звездата) - Методий (за планетата)", съобщи ръководителката на Астрономическа обсерватория при Младежки център – Хасково Йоанна Кокотанекова.

Замисълът на глобалния проект „Дайте име на екзосвят“ е да ни помогне да преосмислим нашето място във Вселената и да си представим как потенциално би била възприета Земята от една извънземна цивилизация. Кампанията срещна небивал интерес по цял свят; обществеността прие с ентусиазъм вълнуващата възможност да предложи съдържателни и оригинални имена на екзопланетните системи, както и да зададе обща тема за откритите в тях обекти вбъдеще. Това е едва вторият път в историята, когато имена на звезди и екзопланети се дават в резултат на публично обсъждане.

Вече са открити над 4000 екзопланети и броят на откритията продължава да се удвоява приблизително на всеки 2 години и половина.

Повечето от звездите в небето вероятно имат собствени планетни системи. За всяка страна, участваща в кампанията "Дайте име на екзосвят", е подбрана екзопланетна система, чиято звезда е видима от географското положение на страната и достатъчно ярка, за да се наблюдава с малък телескоп.

Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята.

Кампанията в България приключи с избора на име за звездата „Тангра“ – върховно небесно божество-сила, което древните българи са почитали и за екзопланетата – „Бендида” – великата богиня-майка на траките, почитана като покровителка на семейството и владетелка на живата природа. Имената са предложени независимо от Студентското астрономическо общество на Висшето Военноморско училище, Варна, и от Юлиан Ковачев, съобщи Йоанна Кокотанекова.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини