От х:

Днес в x:

Прокуратурата пусна записи от разследване на ОПГ със замесени знакови имена

Изображение 1 от 3

    Пресконференция дават главния прокурор Иван Гешев, директорът на НСлС Борислав Сарафов, директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков и ръководителят на СГП Илияна Кирилова - по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

    На Софийска градска прокуратура не е оказван натиск, заяви ръководителят ѝ Илияна Кирилова в началото.

    "Ще видите как симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу институциите и държавата в противоречие с интереса на хората", каза Гешев в началото.

    На 14 септември 2022 е образувано досъдебно производство след получен секретен доклад от служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение.

    Обвиняемите са двама. Единият, у когото е намерен списъкът с магистрати, е с мярка подписка е напуснал страната и предстои да бъде обявен за издирване.

    Вторият участник е с повдигнато обвинение за притежание на наркотици с цел разпространение. Той е в ареста и предстои въззивно производство пред Софийския апелативен съд. Той е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, учасите в ОПГ с опит измама. В начарлото на март, в дома му са намерени листа хартия с напечатан текст на английски.

    При претърсване на имоти на двама обвиняеми, проведено на 7-ми март, са открити наркотици и списъци, както и писма. В имота на единият от тях са открити кокаин и лист хартия с текст “вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори и магистрати. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

    При претърсване на жилището на другия обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети. 

    На пресконференцията бяха изчетени текстовете на съобщенията, както и откритите аудиофайлове на флашка и харддиск. От тях става ясно, че е имало план "за махане" на Каскета. Бяха споменати имената на много публични лица - на знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на Бойко Борисов, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев ("Цецо от Белград"), на Асен Василев (споменат като "Кокорчо"), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ и много други.

    Прокуратурата пусна и аудиофайлове с разговори между пет лица - Красимир Каменов - Къро и лице, чиято самоличност тепърва ще се установява, с Килъра Боян, Калин Едрев САЩ, министър и Овидио от Цюрих, Къро плаща на килъри, Къро плаща за нахане на куката Мишо Н, Къро плащане BIRD, Къро ПП-ДБ, Къро сигнал срещу Гешев евродепутат (както са оригиналните имена на файловете).

    След това бе пуснат запис на обвиняения Д.Г. с Митко BIRD от 22 февруари 2023 в ресторант в град София, който е установен и още записи.

    Става дума за събиране на 400 хиляди за отстраняване на висш полицейски служител, записите също съдържат множество закани, като "ще го сготвим" и т.н.

    Става дума за организирана атака срещу държавата и институциите, заяви Гешев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини