От х:

Днес в x:

Ключът към дълголетието - най-полезните храни за закуска

Експертите по хранене са единодушни, че голяма купа шоколадов корнфлейкс или сладък кроасан не са най-добрата идея за начало на деня. Бързите захари, които се съдържат в тестените закуски, претоварват панкреаса и пораждат усещане за тежест в стомаха. Според специалистите е много важно да започнете деня си с правилните храни, които няма да натоварват излишно вашия храносмилателния тракт, ще оставят чувство за лекота и бодрост и ще ви заредят с енергия. За да укрепите организма си и да се приближите към дълголетието, те съветват да отдавате предпочитание на следните продукти за първото си дневно хранене.

Утринен ланч бокс

Ланч бокс (буквално „кутия за обяд“) е бърз и лесен начин да обедините най-полезните продукти за закуска на едно място, пише сайтът Well-Being Secrets. Ето една идея за подобна комбинация:

- 2 твърдо сварени яйца

- 1 ябълка

- 4-5 брецела

- шепа бадеми

Тази богата на протеини закуска създава усещане за ситост часове наред, като едновременно с това задоволява вкусовите рецептори както за сладко, така и за солено.

Важно е да се отбележи, че антиоксидантите в ябълката и съдържащите се в яйцата витамини D, A, E, K, B12 и B6 и елементи желязо, мед и селен изцяло покриват препоръчителните дневни количества от тези вещества. Някои изследователи дори са доказали, че яйцата могат да укрепят имунната система, за намалят възпаленията, да подобрят зрението и външния вид на кожата и косата.

Парфе от кисело мляко и плодове

За приготвянето на тази проста закуска са ви необходими следните продукти:

- 4 супени лъжици кисело мляко

- плодове по избор

За разлика от повечето други кисели млека по света (с изключение на гръцкото, което е по-гъсто и богато на протеини) , българското съдържа съвсем малко захари и въглехидрати и много белтъчини, витамин В12, калций, калий и пробиотици.

В широка чаша сипвате добре разбитото кисело мляко и нареждате отгоре по избор ягоди, парченца круши, праскови, ябълки и т.н.

Запеканка от броколи

Броколите са изключително полезни, понеже съдържат фолиева киселина, която участва в производството на червени кръвни телца. Този зеленчук е и богат източник на калий, който понижава риска от инсулт, инфаркт и хипертония, както и на витамините С и К.

Необходими са ви:

150 г броколи

3 яйца  

2 - 3 с.л. олио

100 г извара

3 - 4 с.л.царевица 

сол и черен пипер на вкус

50 г кашкавал  

В намаслена тавичка се нареждат предварително бланшираните, нарязани на „розички“ броколи, заливат се с добре разбитата смес от яйца, извара, сол и черен пипер и се поръсват с отцедена царевица и настърган кашкавал. Ястието се пече във фурната на 180 градуса под фолио.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини