От х:

Днес в x:

"ТЕЦ Марица изток 2" превишава европейските екологични норми за серен диоксид - коментар на експерти

"ТЕЦ Марица изток 2" превишава екологичните норми за серен диоксид, а България нарушава европейското законодателство, позволявайки това, констатира Съдът на Европейския съюз.

Решението на Съда на ЕС е знак какви трябва да са политиките ни по отношение на енергийния преход. Това заяви пред БНТ Меглена Антонова от Грийнпийс относно становището на ЕС за ТЕЦ Марица Изток 2.

Това е победа за правовата държава, убедена е тя. Когато се гледа замърсяването на въздуха трябва да се гледат всички въглищни централи. Между 2016-2020 г. продължава да има много сериозно замърсяване в региона, изтъкна Антонова. Това са смъртни случаи, респираторни заболявания, сърдечно- съдови заболявания.

Не е нужно автоматично да се затварят въглищни централи, според нея. Но не трябва да се бавим с намаляването на емисиите. Енергийната независимост не означава само въглища, каза Антонова. Трябва да има яснота за хората и пътна карта за Мариците, според нея.

Антон Атанасов, КНСБ, е убеден, че решението на Съда на ЕС няма да повлияе на намерението ни за предоговаряне на ПВУ. Над 1 милиард лева са инвестициите там за серопочистващи инсталации, по думите му. Нещата не са толкова страшни, каза той. Атанасов се надява справедливият преход да бъде наистина справедлив и никой работник да не остане без работа и уточни, че ТЕЦ-овете са спасили икономиката ни миналата година.

Изграждането на фотоволтаици не е евтино, по думите му. Енергийната сигурност на страната е национална сигурност, каза синдикалистът. Нямаме план колко ВЕИ ще изградим и как ЕСО ще ги присъедини към енергийната система. Ние вече не изпълняваме плана за намаляване на емисиите, смята той. Нека оставим хората в тези региони да работят спокойно, настоя Атанасов.

Делото в Европейския съд се заведе след разрешителното за работа, което "ТЕЦ Марица изток 2" получи в края на 2018 г. То даде право държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид. Екологичните организации "Грийнпийс" - България и "За Земята" заведоха дело в Старозагорския административен съд, което продължи във Върховния административен съд. Съдът в Стара Загода отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. ВАС потвърди, че "ТЕЦ Марица изток 2" замърсява въздуха както в България, така и в Гърция, но заключи, че от страна на адмнинистрацията не са необходими действия, тъй като замърсяването на територията на съседна държава не е "значително".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини