От х:

Днес в x:

Отказ в електроснабдяването спря Колайдера

Ускорителят на елементарни частици премина на авариен режим

Големият адронен колайдер беше спрян в нощта срещу сряда заради отказ в електроснабдяването.

„ЦЕРН е разположен на две територии – на швейцарска и на френска. На швейцарска територия, с 18-киловолтово напрежение, имаше отказ. Половината ЦЕРН просто се откъсна“, каза за РИА Новости сътрудник от технологичния департамент на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

По думите му в момента на отказа учените работели с лъч протони с енергия 450 гигаелектронволта, но аварийните системи са сработили веднага и колайдерът плавно бил въведен в авариен режим.

Енергоснабдяването на колайдера е дублирано, той има резервни източници на захранване, така че постепенно е излезъл от работен режим, а лъчите са били спрени.

Криогенната система (поддържаща магнитите на ускорителя в свръхпроводимо състояние) работи нормално. В съобщение на сайта на ЦЕРН се казва, че работата с лъчите няма да бъде възобновена по-рано от 14,30 ч. местно време.

Големият адронен колайдер, в който са вложени повече от 6 млрд. евро, е най-големият в историята ускорител на елементарни частици, създаден за получаване на нови данни за природата на материята и фундаменталните физични закони.

През септември 2008 той беше пуснат тържествено – физиците успешно пуснаха лъч протони в двете посоки, но само седмица по-късно голяма авария спря ускорителя.

В нощта на 21 ноември учените отново пуснаха колайдера. Нови научни резултати ускорителят ще започне да дава в началото на 2010 г., когато енергията на сблъсък в него ще бъде доведена до 7 тераелектронволта.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини