От х:

Днес в x:

В САЩ ще строят гигантски адронен колайдер

Американски физици планират изграждането на по-голям ускорител на частици от европейския Голям адронен колайдер.

Когато европейският Голям адронен колайдер на ЦЕРН официално е открит през 2008 г., учените не смеят и да помислят за нещо по-внушително от скъпото и сложно съоръжение.

С откриването на Хигс бозона през 2012 г. обаче Големият адронен колайдер изпълни основната си цел и сред физиците се прокрадна идеята за още по-голяма машина, която да го наследи, пише сп. "Нейчър", цитирано от БТА.

"Трябва да сме изключително внимателни, когато правим планове за идните десетилетия", казва Майкъл Пескин от Националната ускорителна лаборатория в Менло Парк, Калифорния, който е представил по-рано през този месец идеята за Много голям адронен колайдер пред правителствена консултативна комисия.

Пред огромната машина досегашните й предшественици ще изглеждат като джуджета.

Много големият адронен колайдер ще сблъсква протони с енергия от около 100 тераелектронволта. За сравнение - учените от ЦЕРН планират да увеличат енергията на сблъсък на протони от досегашните 7 тераелектронволта на 14 тераелектронволта в Големия адронен колайдер, който бе спрян за двегодишен ремонт през февруари тази година.

За разлика от 27-километровия пръстен на Големия адронен колайдер, този на по-голямото съоръжение ще бъде с диаметър между 80 и 100 километра.

Европейските учени също планират по-голяма версия на Големия адронен колайдер със същите параметри като американското съоръжение.

Изграждането на внушителния ускорител на частици може да започне след 2020 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини