От х:

Днес в x:

Украйна ще стане член на НАТО, но "в дългосрочна перспектива", заяви Столтенберг

Украйна ще стане член на НАТО, но "в дългосрочна перспектива", каза днес генералният секретар на Северноатлантическия пакт, към който тази воюваща с Русия страна иска да се присъедини, предаде Франс прес.

"Страните от НАТО са съгласни, че Украйна трябва да стане член на алианса, но в същото време това е дългосрочна перспектива", заяви Йенс Столтенберг по време на посещение във Финландия, като призова да се изгради "рамка", която да предотврати Украйна да бъде атакувана отново в бъдеще.

Влизането на Украйна в НАТО е абсолютна червена линия за Москва, която привежда като аргумент рисковете, свързани с такава интеграция, за да оправдае своята инвазия.

„Въпросът сега е да гарантираме, че Украйна ще остане независима и суверенна държава и за това трябва да подкрепим Украйна“, каза на пресконференция Столтенберг.

"Войната на президента Путин в Украйна продължава и няма признаци, че той променя плановете си. Той иска да контролира Украйна и не се готви за мир, а за продължаване на войната", посочи генералният секретар на пакта.

„Също така трябва да изработим рамки, които да гарантират, че президентът Путин и Русия няма отново да нахлуят в Украйна“, каза той на съвместна пресконференция с финландската премиерка Сана Марин.

По думите на генералния секретар на НАТО освен това е "дошло времето" Анкара и Будапеща да ратифицират присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Турция и Унгария са единствените от 30-те членки на НАТО, които не са ратифицирали протоколите за присъединяване на тези две северноевропейски страни, които искат заради руската инвазия в Украйна да сложат край на десетилетното си на необвързване с военни съюзи.

„Както Финландия, така и Швеция изпълниха това, което обещаха в тристранното си споразумение с Турция миналия юни в Мадрид“, отбеляза Столтенберг.

Анкара блокира преди всичко присъединяването на Швеция и планира да ратифицира само протокола за присъединяване на Финландия.

За Унгария, която трябва да ратифицира протоколите през март, Столтенберг каза, че се надява "скоро" на зелена светлина от нейна страна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини