От х:

Днес в x:

Без Кирил Ананиев, но с Вежди Рашидов начело. ГЕРБ утвърди водачите на листи

Без съществени промени при лидерските позиции в кандидатдепутатските листи ГЕРБ ще се яви на изборите за парламент на 2 април. Голяма част от близките до лидера на партията Бойко Борисов съпартийци отново ще оглавят листите. Сред тях обаче няма да е бившият финансов и здравен министър Кирил Ананиев, който досега водеше листата в Перник. Причините за оттеглянето му не са известни.

За сметка на това начело на листата в Пловдив област се завръща председателят на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов. Той ще заеме мястото на Десислава Трифонова, която на изборите на 2 октомври за път поведе кандидатдепутатската листа в избирателния район. Преди нея Дани Каназирева водеше листата, но миналата година тя сама се отказа от депутатската битка, за да се съсредоточи върху подготовката за местните избори тази есен. Рашидов участва в изборите на 4 април, но за останалите два вота - на 11 юли и 14 ноември 2021 г. се оттегли, за да "даде път на младите". През октомври 2022 г. той отново се върна в листите на ГЕРБ и стана депутат от Пловдив-град.

На мястото на бившия финансов министър Кирил Ананиев в Перник пък ще се нареди бившият лидер ма младежкото обединение на ГЕРБ Георг Георгиев. На последните избори той бе поставен на второ място в ловешката листа и беше на ръба да не влезе в парламента, тъй като бе изместен с преференции от други двама кандидати. Те обаче се отказаха от местата си и в крайна сметка Георгиев пак успя да стане депутат.

Спрямо изборите през октомври челните места запазват заместниците на Борисов в партията Томислав Дончев и Даниел Митов. Дончев ще оглави листата в Габрово, а Митов за втори път ще се яви като водач от Варна. До изборите през 2021 г. той водеше в софийския 24-ти избирателен район. Сега там, както и на вота на 2 октомври, водач ще бъде Тома Биков. В най-големия софийски многомандатен избирателен район - 23-ти водач ще бъде председателят на СДС Румен Христов.

Без изненада лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново ще застане начело на кандидатдепутатските листи на ГЕРБ в софийския 25-и многомандатен избирателен район и в Пловдив. Единственият друг депутат, който ще се яви от два района е председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя застава начело в Русе и Разград.

От началото на изборния цикъл, започнал на 4 април 2021 г., Борисов неизменно се явяваше от същите места, но после искаше от Централната избирателна комисия да го заличи като депутат. Този път Борисов се закани, че ще стане депутат, за да не може да не бъде надиграна ГЕРБ в парламента.

На челните места остават бившите министри проф. Костадин Ангелов (Велико Търново), Росен Желязков (Благоевград), Красимир Вълчев (Шумен), Екатерина Захариева (Пазарджик), Деница Сачева (Добрич), Николай Нанков (Ловеч), Теменужка Петкова (Търговище), Младен Маринов (София област) и Христо Терзийски (Кюстендил). Впечатление прави смяната на бившия регионален министър Петя Аврамова като водач на листата във Враца. На нейно място е поставен Красен Кръстев.

Водаческите места запазват и Цвета Караянчева (Кърджали), която председателстваше 44-ия парламент, но не влезе в 46-ия и 47-я, Десислава Танева (Сливен), Делян Добрев (Хасково) и Жечо Станков (Бургас).

В Плевен отново водач ще е депутатът от 41-вото до 45-тото Народни събрания и в 48-мото Пламен Тачев, който не беше включен в листата на ГЕРБ - СДС на изборите през 2021 г., тъй като беше уличен от зърнопроизводителя Светослав Илчовски по време на изслушването му в комисията на Мая Манолова преди разпускането на 45 Народно събрание. Името му беше споменато заедно с това на Анатолий Иванов като хора, които са "назначили" директора на местното подразделение на "Напоителни системи", от когото Илчовски се оплакваше в поискана такса "Спокойствие", за да развива бизнес. В Силистра вместо областният координатор на партията Тодор Тодоров, листата отново повежда Ивелин Иванов от общинското ръководство на ГЕРБ в Тервел
.
Ето и пълният списък на водачите:

МИР 01 Благоевград - Росен Желязков

МИР 02 Бургас - Жечо Станков

МИР 03 Варна - Даниел Митов

МИР 04 Велико Търново - Проф. д-р Костадин Ангелов

МИР 05 Видин - Росица Кирова

МИР 06 Враца - Красен Кръстев

МИР 07 Габрово - Томислав Дончев

МИР 08 Добрич - Деница Сачева

МИР 09 Кърджали - Цвета Караянчева

МИР 10 Кюстендил - Христо Терзийски

МИР 11 Ловеч - Николай Нанков

МИР 12 Монтана - Ирена Димова

МИР 13 Пазарджик - Екатерина Захариева

МИР 14 Перник - Георг Георгиев

МИР 15 Плевен - Пламен Тачев

МИР 16 Пловдив град - Бойко Борисов

МИР 17 Пловдив област - Вежди Рашидов

МИР 18 Разград - Десислава Атанасова

МИР 19 Русе - Десислава Атанасова

МИР 20 Силистра - Ивелин Иванов

МИР 21 Сливен - Десислава Танева

МИР 22 Смолян - Д-р Красимир Събев

МИР 23 София град - Румен Христов

МИР 24 София град - Тома Биков

МИР 25 София град - Бойко Борисов

МИР 26 София област - Младен Маринов

МИР 27 Стара Загора - Красимир Вълчев

МИР 28 Търговище - Теменужка Петкова

МИР 29 Хасково - Делян Добрев

МИР 30 Шумен - Красимир Вълчев

МИР 31 Ямбол - Димитър Иванов

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини