От х:

Днес в x:

Прокуратури в София и Смолян ще проверяват качеството и ценообразуването на водата в Смолянско

 Окръжна прокуратура - Смолян започва спешна проверка на качеството на водата в девинското село Осиково. Това се случва след сигнал на хората там до главния прокурор на страната. Те предупредиха, че няма да плащат новата цена на водата. Главният прокурор Иван Гешев преди броени дни лично се срещна с жителите на село Осиково. Той пристигна при тях на крака след като те му изпратиха писмо, че се подготвят за гражданско неподчинение. На място хората се жалваха, че от години от чешмите им тече кална вода и за това отказват да плащат новата цена на водата, която от началото на годината е с 60 процента по-висока. Последва светкавична реакция на прокуратурата

"Лично главния прокурор се ангажира със случая, защото съгласете се питейната вода е жизнена потребност. И съответно Окръжна прокуратура-Смолян е ангажирана и работи вече по случая, касателно влошеното качество на водата. До каква степен операторът ВиК услуги е изпълнил своето задължение да достави на населението вода с качество, което изисква закона.“,каза днес на брифинк окръжният прокурор Недко Симов.

Осиковци се жалвали и от липсата на каквито и да е инвестиции, целящи подобрението на питейната вода. "По-сокоро се твърди за несменен до момента етернитов тръбопровод.., липса на монтиран филтър за пречистване на водата.В резултат на което пак качеството е влошено,“ допълни наблюдаващият прокурор Станчо Станчев. Той допълни, че вече са възложили проверка на  РЗИ-Смолян и КЕВР, които до месец трябва да се произнесат за реалното качество на водата и вик услугите като цяло в селото. 

" Аз имах възможността лично да се убедя на място. Предоставената ни вода,която жителите казаха, че тече от крановете им имаше цвят на кафе.Нещо, което действително може да потресе всеки нормален човек “, допълни още прокурор Симов. Обвинител номер 1 в Смолян обясни още, че от Софийска градска прокуратура започват проверка на ценообразуването на водата, която ще засегне цялата Смолянска област. Кметът на Смолян Николай Мелемов също оспорва новите цени от близо пет лева за кубик в областния град. ВиК -Смолян се явява доставчика на услугата за цялата област. 

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини