От х:

Днес в x:

Да махнем буквите, а?

Вчера министърът на просветата Сергей Игнатов определи като несериозна идеята за премахването на пълния член в българския език. Преди ден езиковеди от 14 български и европейски университети обсъждаха дали пълният член да отпадне от книжовните норми, защото по този начин писането и говоренето ще се опрости максимално. 


"Като махнете пълния член, кой ще върши действието", попита Игнатов. 

Според него обаче, вместо да се премахват граматичните правила, трябва да се работи училището да стане по-привлекателно за учениците. 

"Хайде тогава да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите – най-лесно ще бъде", шеговито подхвърли министърът. По думите му ще дойде време, когато по-образованите и по-грамотните ще имат много по-добро положение в живота. 

Смятате ли, че пълният член в българската граматика трябва да отпадне, а защо пък не всички граматични правила, както споменава новият образователен министър?! Въобще нуждае ли се от корекции българският език, за да стане по-"привлекателен" за новите поколения? Как досега го разбирахме и знаехме този език, а сега се оказва мъчение!?

Не смятате ли, че обяснението, че младото поколение е несериозно, болнаво и невъзпитано, не е обосновано? Къде се изгуби ценността на това да искаме да пишем грамотно?

Заявете своята позиция!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини