От х:

Днес в x:

Пълното изтрезняване води до внезапна смърт

Проф. д-р Искрен Коцев, експерт по гастроентерология и диететика обяснява пред „Стандарт” какви са безопасните дози алкохол: 100 мл вино, 25 мл водка или ракия или 200 мл бира. „За жалост, вика, минималната "мярка" на българина е 100 г твърд алкохол.”

Докторе, 25 мл с пипетка ли препоръчваш да го отмерваме, бе!? Отиваш на гости и домакинът раздава капкомерите… Това да не са давилови капки! И какво ние, дето пием по 100 г. (няколко пъти) сме алкохолици, така ли?

Докторската логика, братя, знаете ли каква е? Всеки, който пие повече от личния си лекар, е алкохолик. Така че избирайте си внимателно личния лекар. Той трябва да е искрен с вас и да ви каже той колко пие, а не колко вие да пиете. Д-р Искрен  Коцев не ми се вижда напълно искрен: „Категорично съм против алкохола - достатъчно съм се нагледал на увреждания от него по хранопровод, стомах, дебело черво…”

Имаше на село един Васко, (всъщност още си го има) на когото докторите казаха през 1976 г., че му дават 6 месеца, щото така се бил спиртосал, че нямал ни дроб, ни бъбреци, ни нищо. От тогава много въздържатели умряха, но Васко не пропуска и до днес сватба или погребение. Точно както викаше Рабле, че по-често срещаш стари пияници, отколкото стари лекари. Ама то е логично като се замислите. Докторите, като искат да запазят нещо, го поставят в спирт, а не в кисело мляко, не ли?

Може би точно затова японците измислиха компютър, който замества изцяло джипито. Преглежда те, поставя ти диагноза, изписва ти най-съвременни лекарства. Всичко това траело 15 минути и струвало 25 лв.

Машината, естествено, е програмирана и да се самообучава. И на четвъртия пациент, който и каже, че пие 2 по сто, тя сама ще си коригира препоръките. Сомообучението има и лоша страна обаче. Готов съм да се басираме, че на наша почва на втория месец още компютърът ще почне да си иска рушвет. Само като гледа как другите доктори отклоняват бомбони и „Дива коза” и той ще  поиска кеш или на ръка.

Алкохолът не е от темите, по които човек трябва да изглежда прекалено вещ, но много се дразня на докторите. Особено като почнат да опяват преди празниците. Да седнат и да си решат колко грама е полезно, та ние като седнем да сме наясно с колко нарушаваме. Щото МЗ наскоро излезе с програма срещу алкохолизма, в която ни препоръчва по 62 г концентрат, което е двойно на докторското. Според видния руски физиолог Сеченов полезната доза била 50 г. Пък някои други учени смятат, че е индивидуално, в зависимост от теглото. Което е неудобно, щото трябва да ходиш все с кантарче и да се теглиш преди всяко сядане на софрата.

Проблемът не е в алкохола, а в прекаляването. И вода да препие човек, пак ще умре. Нали в крайна сметка удавянето като диагноза не е нищо друго, освен прекаляване с водата. Не прекалявайте с нищо. Отдавайте се едновременно на всичките си пороци и така няма да станете жертва на някой от тях. Хапнете, пийнете, запалете една цигара, пък на всичкото отгоре, ако има и нещо отдолу – значи Бог е с вас. Пък като няма – няма.

Иначе какво се получава? „Познавах един човек, който се отказа от пушенето, пиенето и обил­ната храна. Той се радваше на чудесно здраве до деня, в който се са­моуби.”

Пък и много се преувеличават разходите. Аз почнах да си водя бележки в две графи: отляво „Ако пия и пуша”, отдясно ”Не пия и не пуша”. Единствената разлика е, че ако се въздържам ще мога да си купувам всяка година нов балтон… Други разлики няма. Но защо ми е нов балтон всяка година? Пенсиите като карат с един балтон по 20, че и повече сезони, та какво им е?!

И като почнат да дават акъл преди колко да не се пие… Ами като се наложи? Един колега, Васко Сотиров, по-голям специалист от нас, вика, че е най-хубаво човек да се напие рано сутрин, защото му се освобождавал целият ден. Не е ли така? Ангажиментите трябва да се отмятат отрано, а не да чакаш последния момент.

Човек ако почне да чете какво е вредно, наистина трябва да се гръмне. Той затова един пич викаше: „Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от… четенето.” Лично аз продължавам да чета и научавам все нови и нови неща. Като например, че изобщо не е сигурно, че ако не пиете и не пушите, ще живеете по-дълго. Сигурно е само, че ако се откажете от тия три работи, животът ще ви се стори много дълъг. Ще стане, дето викаше един колега, хубав живот, ама много се проточи…

Всеки сам да си реши, но запомнете едно: пълното изтрезняване води до внезапна смърт. Само си представете, че сте се запили по време на Лукановата криза. И сега внезапно изтрезнеете. И какво ще видите? Че пак сме в криза, но ни управлява бодигардът на Тато. И през 2001 да сте се запили, пак същия кошмар.

Между другото Станишев оня ден каза, че Бойко повтарял само две думи – „аз” и „Станишев”. За „аз” е прав, но за другата дума се самоласкае неоправдано. От колеги на 4-ти км. научих, че, всъщност, Бойко съвсем няма предвид Станишев, а стани шеф. Това било техника на самовнушение, която психолозите препоръчвани на неуверените в себе си хора. И при Бойко проработило. Като си повтарял всеки ден „аз” и „стани шеф”, добил кураж да поеме държавата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини