От х:

Днес в x:

Опитът на Украйна да освободи Крим може да се окаже "червена линия" за Путин

Опитът на Украйна да освободи Крим от руската окупация може да се окаже "червена линия" за Владимир Путин, след което Русия ще се опита да ескалира конфликта. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен по време на телефонен разговор с група експерти. Подробности за разговора са станали известни на Politico.

Четирима събеседници са предали на журналистите реакцията на Блинкен на въпроса дали САЩ ще помогнат на Украйна за освобождаването на Крим.

"Той (Блинкен – ред.) каза, че Съединените щати не насърчават активно Украйна да си върне Крим, но само Киев взема решението. (...) Съединените щати не смятат за мъдър ход да се предприема офанзива за връщане Крим в момента", цитира изданието думите на източниците.

Според източниците Блинкен е изразил тази позиция не явно, но ясно. От думите му следва, че САЩ предпочитат Украйна да се съсредоточи върху освобождаването на Донбас, а не на Крим, пише Униан.

Изданието отбелязва, че Блинкен не е единственият високопоставен служител, който е скептичен относно перспективите за освобождаването на Крим. Преди две седмици представители на Пентагона казаха на членовете на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, че не вярват във възможността за ранна деокупация на полуострова.

По-рано в подобен дух се изказа и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно е подчертавал, че освобождаването на Крим е едно от необходимите условия за установяване на траен мир с Русия.

Според военния експерт Роман Свитан Украйна ще влезе в Крим преди края на тази година. В зависимост от това дали Западът ще предостави ракети с голям обсег, може да има бърза военна операция или дълга кампания.

В момента правителството на Украйна вече се готви да стабилизира ситуацията в Крим след освобождаването му. Предвижда се да се подготви резерв от 50 000 управленски кадри, които ще работят на полуострова в първия период след деокупацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини