От х:

Днес в x:

Все по-малко надежда да открият оцелели в развалините. Загиналите в Турция и Сирия са над 11 хиляди

С все по-малка надежда да открият оцелели спасителните екипи, изпратени в Турция и Сирия, претърсват и днес развалините в опит да открият признаци на живот след най-опустошителното земетресение в света през последните десет години, предаде Асошиейтед прес и отбеляза, че броят на жертвите надвишава 11 000 души.

В някои случаи спасителите екипи използват багери, а в други предпазливо разместват отломките в търсене на оцелели или загинали. На фона на хилядите срутени сгради, е трудно да се каже колко хора все още може да са под развалините, отбелязва АП.

Броят на загиналите в опустошителните земетресения в Южна Турция нарасна до 9057, а броят на ранените вече е  52 979, съобщи днес турският президент Реждеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той допълни, че общо 6444 сгради са били разрушени при двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник с епицентър Кахраманмараш.

„Това е време за обединение, солидарност. В период като този не мога да понеса хора, които провеждат негативни кампании с политически интереси", каза той пред репортери в южния турски окръг Хатай.

Ердоган изтъкна, че в Хатай към момента действат 21 200 служители, включително войници, жандармерия, полиция.

По думите му най-малко 60 000  доброволци, включително от неправителствени организации и чуждестранни екипи, участват в усилията за търсене и спасяване на хората, засегнати от земетресенията.

Ердоган обеща да предприеме всички необходими стъпки за предотвратяване на страданията на жертвите на земетресението. Той допълни, че ще бъдат ускорени работите по премахването на развалините, както и жилищното строителство.

По данни на първите доброволци от "Белите каски" ("Уайт хелметс"), отзовали се на мястото на трагедията, броят на жертвите в Сирия в районите под контрола на бунтовниците в Северозападна Сирия е най-малко 1400 души. Сирийското здравно министерство съобщи, че в контролираните от правителството райони броят на жертвите е надхвърлил 1200.

Общият брой на ранените в двете държави, засегнати от земетресението, е десетки хиляди, отбелязва агенцията.

На фона на призивите към турското правителство да изпрати повече помощ в зоната на бедствието, президентът Реджеп Ердоган посети "палатков град" в тежко засегнатия Кахраманмараш, в който живеят хора, принудени да напуснат домовете си. Той призна, че реакцията на правителството не е била на необходимото ниво в първите моменти на трагедията, но обеща, че никой няма да "остане на улицата".

Спасителни екипи от повече от двадесет и четири страни са се присъединили към местните десетки хиляди спасители, а обещания за помощ бяха изпратени от цял свят. Мащабът на разрушенията от земетресението с магнитуд 7,8 и неговите мощни вторични трусове обаче, е толкова голям и обхваща толкова отдалечени райони, като например изолираните от продължаващата гражданска война в Сирия, че много от пострадалите все още чакат помощ.

Повече от 298 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си заради смъртоносното земетресение, предаде Ройтерс, като се позова на данни на сирийските държавни медии. Тези данни вероятно се отнасят за тези части от страната, които са под контрол на правителството, а не за онези, окупирани от бунтовниците, отбелязва агенцията.

"Държавата е открила и 180 приюта за разселени хора", каза сирийският министър на местното управление Хусейн Махлюв, цитиран от националната информационна агенция САНА.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини