От х:

Днес в x:

Последен опит: Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев обсъждат кабинет с третия мандат

Председателите на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", съответно Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Ниова и Стефан Янев, се събират от 11 ч. на среща в Народното събрание, за да разговарят за възможностите за кабинет с последния, трети мандат за съставяне на правителство с мандат на левицата.

Шансовете за редовно правителство са на практика несъществуващи, защото Борисов отказа да подкрепи мандата. "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Демократична България" също няма да подкрепят, като трите формации отказаха да участват и в обща среща и поискаха отделни с БСП.

 Нинова вече обяви, че ще изведе на преден план темите, които според левицата обединяват партиите в парламента, вместо да се акцентира на различията им (позициите за войната на Русия в Украйна и приемането на България в еврозоната от началото на 2024 г.). Темите според БСП са:

  • държавният бюджет за 2023 г.
  • приемането на България в Шенген
  • законите по Плана за възстановяване и устойчивост
  • съдебната реформа

По думите на Корнелия Нинова, ако не се стигне до съгласие на лидерската среща, няма да бави връщането на третия мандат. При това положение президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента, да назначи (ново) служебно правителство и да определи дата за предсрочни избори: най-вероятно в последната неделя на март (26 март) или първата на април (2 април).

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини