От х:

Днес в x:

Президентът връчва мандата за съставяне на правителство на ''Има такъв народ''

Днес от 11:00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

В сряда ПП-ДБ върна втория мандат неизпълнен. Още сутринта съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви в ефира на бТВ, че Николай Денков веднага ще върне празна папка.

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката, във втория мандат ние предлагаме академик Денков за премиер, но колегите от ГЕРБ-СДС отказаха да съставим правителство с втория мандат и формално ви връчвам папката“, обърна се Кирил Петков към държавния глава.

Провалът на втория мандат беше предшестван от отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия. Това стана, след като кандидатът за премиер на първата политическа сила в 49-ия парламент подаде заявление за отказ от гласуване на предложения от нея кабинет, а депутатите го гласуваха.

Мария Габриел получи папката от президента на 18 март. А ден по-късно я предаде със списък с министри. Часове по-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а част от министрите заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявления за отказ.

От ПП-ДБ обявиха първоначално, че ще се опитат да съставят кабинет с втория мандат и предложиха на ГЕРБ да излъчи премиер. От партията на Бойко Борисов обаче отказаха да участват за съставяне на правителство с втория и третия мандат.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини