От х:

Днес в x:

Президентът връчи третия мандат на "БСП за България"

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Папката взе председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. С Нинова са заместниците й в групата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин

Радев каза, че е се спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясен политически фокус.

Това е четвъртият път за последните близо две години, в който държавният глава решава да даде последния мандат на БСП. Досега опитите им за съставяне на правителство не се увенчаха с успех.

В последно време Нинова засили критиките си към президента и дори поде лична атака срещу дъщеря му. Въпреки това Радев отново връчи третия мандат на социалистите, които издигнаха кандидатурата му за президент през 2016 г.

Тъй като днес е рожденият ден на Корнелия Нинова, президентът я посрещна с букет червени рози, а тя на свой ред го почерпи с кутия бонбони.

Очаква се през седмицата левицата да събере Националния съвет на партията и да реши от кои парламентарни групи ще търси подкрепа.

"Ще направим всичко, каквото е необходимо. Най-важното е да имаме план. Предвиждаме 4 стъпки - днес ще решим кога свикваме Националния съвет, тази седмица ще е. Ще разговаряме с кои партии да преговаряме в парламента - ще искаме мандат да преговаряме с всички. Третата стъпка е - ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, за да се изясним искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля горещият картоф, с цел да не се понесе отговорност за предсрочни избори", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като получи мандата.

По думите ѝ от тази среща зависят четвъртата и следващите стъпки. "Ако постигнем съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство", допълни председателят на БСП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини