От х:

Днес в x:

Свидетели по разследването срещу Nexo ще бъдат включени в програма за защита, четирима души са с обвинения

Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата Nexo, разпити се провеждат и в момента. Някои от свидетелите са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, съобщи на пресконференция заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Повдигнати са обвинение на четирима души за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На двама от тях е наложена парична гаранция от 1 млн. лева, други двама се издирват, включително ръководителят на групата.

По думите на Сарафов, според гранична полиция, те не са напускали страната, но има доказателства, че не са в България. Назначени на четиримата са данъчни ревизии, както и на свързаните с тях физически и юридически лица.

„Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", поясни Сарафов.

„Група компании са обединени под името Nexo. Дейността ѝ се ръководи от българското дружество "Ен Ди Ес", заяви Светослав Василев, ръководител на Отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

„Благодаря на всички колеги, които работят от няколко месеца по случая „Nexo”. Той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Гешев подчерта, че по казуса нашите служби си сътрудничат с европейските и евроатлантическите си партньори.

„Този  случай е доста сложен и разчитаме на съдействие, включително и на експертна помощ. В бъдеще вероятно ни предстои още по-сложна работа. Имаме капацитета да се справим, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени”, допълни Гешев.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини