От х:

Днес в x:

Британското разузнаване: Руските сили вероятно контролират по-голямата част от Соледар, боеве за 200 км тунели

През последните четири дни руски войски и бойци на ЧВК "Вагнер" тактически напреднаха към Соледар в Донбас и изглежда контролират по-голямата част от града. Това е опит да се заобиколи Бахмут от север и от изток.

Това съобщава британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на разузнаването.

Много вероятно е руската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обкръжен от север и да бъдат нарушени украинските комуникационни линии, се посочва в британската разузнавателна сводка. 

Соледар е на 10 км северно от Бахмут, превземането на който остава основната непосредствена оперативна цел на Русия.

"Част от боевете са съсредоточени върху входовете на 200-километровите тунели на солни мини, които минават под територията на региона. И двете страни вероятно имат притеснения, че те могат да бъдат използвани за проникване в тила", се казва в доклада.

Но въпреки засиления натиск върху Бахмут, Русия едва ли ще обкръжи града в близко бъдеще, според британското разузнаване. Това се дължи на факта, че украинските войски поддържат стабилни отбранителни линии в дълбочина и контролират маршрутите за доставки.

Боевете за Бахмут и Соледар

Руските нашественици от няколко месеца напразно се опитват да превземат град Бахмут в Донецка област. Там продължават ожесточени боеве, а руснаците понасят огромни загуби.

През това време Бахмут се превърна в истинска крепост на украинските войници. Офицерът Тарас Березовец от Специални сили към Сухопътните войски на армията на Украйна смята, че пикът на битката за Бахмут ще бъде през януари тази година. Според него обаче ситуацията в Соледар, Донецка област, сега е по-остра, отколкото в съседен Бахмут.

Официални лица в Киев казаха, че Москва е засилила мощното си настъпление към Соледар в промишления Донбаски регион, принуждавайки украинските сили да отблъскват вълни от нападения, водени от „Вагнер“ около селището и близките фронтови линии.

Журналистът Юрий Бутусов вчера съобщи от Соледар, че украинските защитници водят непрекъснат контактен бой от близко разстояние в града от осем дни. Той добави, че руските нашественици са успели да влязат в сградата, но нашите бойци държат целия град под огън.

Следобед на 9 януари командващият Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че руските власти са изпратили най-професионалните представители на ЧВК "Вагнер" да превземат Соледар. Руснаците отново претърпяха тежки загуби, докато се опитваха да щурмуват града, цитират украински медии.

Вечерта на 9 януари заместник-министърът на отбраната съобщи, че след неуспешен опит за превземане на града, руснаците са обновили резервите си, мобилизирали са нови части и са започнали мощен щурм на Соледар.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини