От х:

Днес в x:

Хиляди на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул

Присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който получи две години и 7 месеца затвор и политическа забрана заради обида към високопоставени официални представители, предизвика дълбоко безпокойство и бурни протести. Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си от присъдата срещу популярния кмет. Лидерите на 6-те опозиционни партии, обединени в опозиционния Народен алианс, организираха в Истанбул митинг в подкрепа на Имамоглу.

След решението на съда вчера лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдарогу прекъсна визитата си в Германия и се върна в Истанбул, за да заяви подкрепа за истанбулския кмет.

„Продължавайте да се усмихвате. Гледайте на живота с усмивка. Президентът не ни натъжава. Защото сме прави. Докато сме прави, винаги трябва да се усмихваме“, каза Кълъчдароглу.

Решението предизвика реакции не само сред опозицията, но и сред видни личности от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

”Присъдата затвор подплати кандидатурата на Имамоглу. Не 6-странната маса (така се наричат популярно лидерите на опозиционния Народен алианс - б.а), а съдът се оказа този, който ще определи нашия възможен опонент на изборите“, коментира Шамил Таяр, член на Централния комитет на ПСР.

Изявлението на Таяр е свързано с това, че кметът на най-големия турски мегаполис е ключов опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган за президентските и парламентарни избори, които ще се състоят през 2023 г.

Бюлент Арънч, който е съосновател на ПСР заедно с Ердоган и Абдуллах Гюл, реагира много остро и нарече решението на съда ”срамно и разочароващо“. В Туитър Бюлент Арънч написа: „Докато тази грешка не бъде поправена, политическите последици от решението само ще проправят пътя за изграждане на силен кандидатски профил срещу Партията на справедливостта и развитието“.

"Днешното съдебно решение е голяма несправедливост не само срещу Екрем Имамоглу, но и срещу Турция. Волята на нацията е над всичко останало. Вярвам, че висшите съдилища ще поправят тази грешка", заяви бившият президент Абдуллах Гюл.

Присъдата на Имамоглу предизвика реакции и в чужбина.

„Това несправедливо наказание е против човешките права, основните свободи и върховенството на закона“, се казва в изявление на кабинета на президента на САЩ Джо Байдън, което цитира турската телевизия Хабертюрк.

Продължават да постъпват протестни реакции и в защита на Имамоглу от юристи, интелектуалци, хора на изкуството, артисти, изпълнители от всички краища на страната.

Критици твърдят, че решението на съда е политическо и цели да елиминира Имамоглу, който е един от най-силните опоненти на Ердоган.

Какво се случи?

На изборите през 2019 г. Екрем Имамоглу спечели кметския пост в Истанбул с над 800 хиляди гласа (при повторение на изборите) пред опонента от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Загубата на Истанбул бе голям удар за ПСР и лично за Ердоган, който често цитираше максимата “който владее Истанбул, владее Турция”.

Имамоглу бе изпратен на съд във връзка с реч от 4 ноември 2019 г., в която казва, че тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по това време, са "глупаци".

Делото бе отлагано няколко пъти. Кметът отрече да е обиждал високопоставени официални представители.

Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл "глупак" и го е обвинил, че е критикувал Турция по време на посещение в Европейския парламент.

Решението на съда бе обявено след 4-часово прекъсване на заседанието. Турски медии твърдят, че в хода на заседанието е бил сменен един съдия.

Решението подлежи на обжалване.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини