От х:

Днес в x:

Теодор Ушев за φ1.618, токсичната българска арт среда и пълзящия фашизъм

Аниматорът Теодор Ушев разказа пред Радио София за приема от българската публика на филма "φ1.618", пълзящият фашизъм и скандала в Народния театър "Иван Вазов".

От премиерата на "φ1.618", който е сниман по романа на Владислав Тодоров "Пумпал" са изминали два месеца. По думите на режисьора някои го харесват, други не, но това от което той е щастлив, че филмът не оставя хората безпристрастни и безразлични. Това е показал зрителският прием на дискусионното турне на лентата в различни градове на страната.

Сниман на различни места в България, филмът е породил зрителски интерес в Монреал и Талин. Там на режисьора задали един и същ въпрос - каква част от сцените са снимани на зелен екран (т.е. фонът е дигитален). Отговорът е николко - тези места реално съществуват, и това така заинтригувало хората, че изявили желание да посетят страната ни, например Бузлуджа. Ковид кризата обаче е била предизвикателство за завършването на продукцията.

"Моята водеща идея беше как можем да победим едно безкнижно общество, което тоталитаризмът е победил под формата на някаква светла идея", сподели Ушев. Има препратка към филма "451 градуса по Фаренхайт", но финалната поанта е, че любовта ще победи злото.

"Един пънкарски филм, непослушен, разчорлен, с гребен, който просто иска да взриви по някакъв начин средата, тази непрогледна мъгла, която е около нас", заяви авторът. Той посочи, че след прожекция в Канада критиката е посрещнала добре "φ1.618".

"Имаше критики, които ме подразниха със своята безцеремонност и безпардонност. Аз на това съм му свикнал, защото общо взето се бях подготвил за реакцията на критиката в България", коментира той и добави, че арт средата у нас е токсична и това го демотивира да твори тук. Макар че това е неговият четвърти или пети опит да се завърне да твори в България, все пак звучи доста обезверено, когато казва, че може да е и последният му. И той обяснява защо - артистът трябва да има свръхчувствителност, за да създава, а

"За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог", каза Ушев. Но когато сложи тази кожа, този скафандър, той ще започне по-лесно да флиртува с публиката, да угодничи и да губи себе си.

Ситуацията в България е тревожна и най-много се безпокои от чувството на непробиваем страх, което се е пропило в обществото, а най-лошото е, когато политически лица разрушават културни институции. Аниматорът вижда аналогия с режима на Путин, при който тоталитаризмът започва с горене на книги и изгонени писатели и режисьори.

"В България е в ход пълзящо налагане на един вид тоталитаризъм, на един фашизъм, ако искате. Най-тревожното е, че артистите, хората от гилдията мълчат", заяви той. Ушев отбеляза, че в момента подготвя два нови игрални филма, както и два анимационни филма.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини