От х:

Днес в x:

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучватален мандат от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Проф. Габровски е началник на клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност. Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет. Пожелавам ви успех.", заяви президентът.

За мен е дълг и въпрос на част да положа всички усилия България да има работещо правителство, каза Николай Габровски.

"За съжаление България в момента е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаваща втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното, за да може България по-лесно да премине през този труден исторически момент, в който се намира", допълни той.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер има една седмица за съставяне на правителство. Ако не успее - вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме Промяната."

Румен Радев проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации и изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини