От х:

Днес в x:

ЕК одобри над 34 млн. евро за развитие на пет области по границата между България и Турция

Над 34 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитието на пограничните области Бургас, Ямбол, Хасково, Одрин и Къркларели по одобрената от Европейската комисия  Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция за периода 2021-2027 г, съобщават от МРРБ.

В програмния бюджет най-голям дял от близо 25 млн. евро е насочен към инвестиции в интегрираното териториално развитие с акцент  върху специфичните нужди на региона. По този приоритет ще бъдат подкрепени проекти в областта на туризма и други сектори.

Стратегическият проект по програмата е свързан с укрепване на структурите на органите на реда и правораздаването  от двете страни на границата в борбата с нелегалната миграция. Предвижда се 2 млн. евро да бъдат инвестирани в обучения и обмяна на опит, внедряване на иновативни практики за наблюдение и доставка на специализирано оборудване за областните дирекции на Министерството на вътрешните работи в областите Бургас, Хасково и Ямбол от българска страна, както и Одрин и Къркларели от турска.

Програмата ще подкрепя и малкия и среден бизнес в петте пограничните населени места. Общо 22% от общия ѝ бюджет е предвиден за мерки, чрез които организациите да намалят емисиите на парниковите газове, да повишат енергийната си ефективност и да стимулират развитието на кръгова икономика.

Предвижда се през първото тримесечие на 2023 г. да се проведе информационна кампания за представяне на условията за кандидатстване по отделните приоритети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Их
    Ихо
    6 0
    12:21, 3 дек 2022
    Супер евтина ограда ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини