От х:

Днес в x:

В Деня на християнското семейство 2 димитровградски ученички отличени от Православната църква за есе по темата

Изображение 1 от 3

    Православната църква отбелязва днес Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и на християнската младеж.

    В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Въведение Богородично, две шестокласнички от ОУ „ Пенчо Славейков“ бяха отличени с награди за есе от IX Национален конкурс „Въведение Богородично – 2022”, организиран от Пловдивската митрополия. Целите на конкурса са: да стимулира творческите заложби и изяви на учениците да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник; да вникнат в ролята и важността на семейството – да съхранява любовта, да възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, да утвърждава нравствени ценности и да поощрява интереса към съхраняването на българските традиции.
    Тази година децата от възрастова група 6-7 клас писаха по темата: „Моята молитва за семейството и родината“.В проявата, посветена на Деня на християнското семейството и православната младеж, са участвали стотици  ученици от I до XII клас от цялата страна.
    Двете момичета са впечатлили журито с есетата си , за което им бяха  присъдени:
    1 място за Александра Миленова  Младенова и 2 място за Евгения Димитрова Димитрова  в раздел проза. Може да прочетете произведенията на децата в долната част на материала.

    На този ден 3-годишната Мария била отведена от родителите си Анна и Йоаким в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Така двамата изпълнили обещанието, което дали преди зачеването на дъщеря си.

    Светата Дева била оставена на първото стъпало пред храмовия вход и - за почуда на всички присъстващи - неподдържана от никого, се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.

    Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

    Дева Мария живеела при храма. Възпитавала се под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Църквата я нарича "прекрасна зора", от която изгряло Слънцето на правдата.

    Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Maрия им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

    Денят става символ на въвеждането на младия човек в храма. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на църква, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

    Празникът е въведен в Константинополската църква през 7 век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - през 1374 г. от папа Григорий Единайсети.

    На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

                                                             Молитва за моето семейство и моята родина

    Евгения Димитрова Димитрова 6 клас
    ОУ „Пенчо Славейков“ гр.Димитровград
    Преподавател : Денка Николова

    Молитвата за всеки човек  е нещо много лично,защото чрез нея отправяме послание към Бог ,чрез нея благодарим за това което имаме ,споделяме своите мъки и радости и се надяваме на съпричастност или просто искаме да потърсим помощ, да бъдем разбрани.
    Молитвата е надежда,любов,съпреживяване,съчувствие,емпатия.
    На кого и за кого бих се молила?
    Всеки човек в живота си, както и аз, има определени ценности. За мен най-ценни са любовта към бащиният дом, семейството, любимите хора и родина- моята родна,единствена,омайна България!
    Семейството ми дава сигурност, любов, топлина и уют. Това са най-близките ми и скъпи хора.Те се грижат за мен, когато се чувствам зле се тревожат ,а когато успея те се радват на успехите ми.Тази подкрепа означава много за мен,защото се чувствам спокойна и в безопасност,обичана и ценена. Семейството е всичко за мен-това са най-скъпите на сърцето ми хора, които ми желаят винаги  само най-доброто. То е моята крепост,моето вдъхновение,моето сигурно рамо,моите криле и по тази причина е невъзможно да съм щастлива без него.
    Какво е родината за мен?
    Тя е моят бащин дом, моето семейство, моите приятели, красивата природа и местата ,които винаги нося в сърцето си и най-много обичам. За мен тя е слънчевият лъч, който ме събужда всяка сутрин и залезът, с който изпращам всеки ден. Това е моята България!
    В нея съм родена и съм щастлива, защото имам всичко, което обичам. Човек без родина е като дърво без корени. Горда съм да се нарека българка. Затова се моля на Бог и Богородица да пазят и закрилят моето семейство и родина,да бдят над всички деца ,за  да се промени света към по-добро.Защото кой , ако не ние децата със своите мечти и вдъхновение би променил света?!
     Моля се за моето семейство и хората, които обичам да сме здрави, да живеем спокойно и щастливо. Моля се по-малко хора да боледуват, да имат храна на масата и покрив над главите си, да няма деца без усмивки и възрастни хора без подкрепа.
    Моля се ,както в моята родина, така и по целият свят да няма злоба, ненавист и войни.
    Моля Ви се от сърце ,Господи  и Богородичке,хората да не забравят човещината в себе си! Моля те ,Господи, помогни на хората да се осъзнаят, да не забравят род и родина,да помнят  откъде са тръгнали и кой ги е подкрепял в трудни моменти! Силно вярвам,убедена съм ,че ТИ ще чуеш искрените ми молби и ще помогнеш, за да живеем спокойни в един по-добър свят!
    Амин!

    Молитва за моето семейство и моята родина
      

    Александра Миленова Младенова 6 клас
    ОУ „Пенчо Славейков“ гр.Димитровград
    Преподавател : Денка Николова

    Молитва!
    Какво е молитвата?
    Трябва ли децата да се молят и за какво?
    Молитвата е нашата директна връзка с небето. Тя е общуване, което ни позволява да говорим с Бога. За много хора може би изглежда нещо сложно, но това е просто разговор със Създателя. Молитвата е скъпоценен дар за нас хората, с който нашият Творец ни помага да разберем, че ни обича и иска да има връзка с нас. Мисля че всяко дете може и трябва да бъде научено на молитва.
    Никой не може сам да избере родителите си или родината си, затова аз съм изключително щастлива, че съм се родила в рода на вярващи хора, които от малка ми дадоха пример за живот на вяра и общуване с Бога. Сърцето ми е изпълнено с благодарност, че съм част точно от това семейство и няма как молитвата ми за тях да не започне с благодарност.
    Благодарна съм, че живеем в любов, мир, съгласие и разбирателство. Благодарна съм, че те са винаги до мен и имам безрезервната им подкрепа. Най- много от всичко на света искам да сме здрави и се моля да бъдем все така сплотени. Да няма помежду ни раздори и кавги, а да цари обич и доброта. Моля се Бог да държи далеч от нас всяко зло и опасност, всяка завист и лоши намерения. Много искам да ни помогне да бъдем добър пример, да обичаме, уважаваме и да сме мили с хората около нас. Да можем да помогнем на всеки, който е в нужда.
    Няма как в молитвите ми да не присъства и родината ми- България!
    Тя е малка, но за мен е всичко! Аз раста, развивам се, усъвършенствам се, радвам се на домашен уют, заобиколена съм от роднини и приятели, забавлявам се, пътувам, мечтая и искрено вярвам, че ще сбъдна мечтите си тук , точно тук, където всичко е МОЕ!Всичко това ми дава моята родина и няма как да не бъда благодарна, че съм се родила в това райско кътче от планетата Земя наречено България.
    Искрено се моля Бог да благослови земята и народа ми, да живеем в мир и спокойствие. Да няма войни и пандемии, болка и страдание. 
    Моля се Божието слово- Библията  да бъде на почит във всяко едно семейство, да се чете и изучава. Светата книга да бъде пътеводната светлина, която да ни помогне да се обединим и да преоткрием мощта, която се крие в единството. Така да създадем един нов свят изграден от любов. Свят в който всеки емигрирал българин да пожелае да се завърне. Свят в който всяко семейство мечтае да отгледа децата си. Всяко дете да има дом, любящи родители и възможност да отиде със семейството си на църква и да расте с вяра в Бога, защото Исус Христос казва в евангелието от Лука глава 18 стих 16 "Оставете дечицата да дойдат при Мене и не ги възпирайте, защото на такива е Божието царство"
    Моля се искрено така да бъде!
    Амин!

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини