От х:

Днес в x:

Хасковлия сред арестувани тази сутрин в акцията срещу детската порнография

Хасковлия е сред арестуваните 13 души тази сутрин при акцията на Прокуратурата, Националната следствена служба и ГД "Борба с организираната престъпност", при която беше разбита международна мрежа за създаване и разпространение на порнографско съдържание с деца. Останалите са от София, Варна, Девня, Елин Пелин, Перник и Стара Загора. За момента са задържани с 24-часова мярка.

Акцията продължава и в този момента, съобщи директорът на НслС Борислав Сарафов. В нея участват 30 души от Националната следствена служба, още толкова от отдела за Киберсигурност на ГДБОП и над 60 жандармеристи. Проверени са около 20 адреса в страната едновременно в 7 часа тази сутрин.

При претърсванията са иззети телефони, компютри, флашки, външни хард дискове и други магнитни носители със съдържание на детска порнография. На тях са открити брутални кадри на сексуално насилие над малки деца и също снимки и видео материали.

Задържаните са мъже на възраст от 30 до 40 години. Има и 60-годишни сред тях. Половината от тях са семейни, имат и деца. Повечето са с добро финансово състояние, няма социално слаби. Сред задържаните има пилот от гражданската авиация от популярна нискобюджетна авиокомпания, собственик на спортен магазин, електротехник, IT специалисти, мотокарист, шлосер, оценител на недвижими имоти.

Психопрофилът им показва, че част от тези лица са склонни от виртуалния да преминат в реалния свят. Тези хора трябва да бъдат изолирани от нашето общество, посочи на брифинг директорът на НслС Борислав Сарафов.

Децата, заснети на кадрите, са от бившите съветски държави, от Виетнам, Филипините, Индонезия, Тайланд. Проверява се дали има заснети и деца от България, като такава възможност не се изключва.

Сийка Милева, говорителят на Главния прокурор обясни, че по негово разпореждане са образувани 12 досъдебни производства за разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица до 18 години. По повод кадрите, които са прегледани, тя коментира, че са „шокиращи“.

Сийка Милева поясни, че задържаните са в мрежа от лица. Задържаните на територията на България основно са разпространители на бруталните сцени. Няма данни те да са били създатели на съдържание.

В един от разследваните случаи нидерландски гражданин е разпространил видеозапис на момче на видима възраст около 10 години, което извършва сексуални действия с момиче на 6-8 години.

В друг от случаите се вижда възрастен мъж да извършва сексуално насилие над малко момиче.

Мъж от София, на около 26 години, е сред разпространителите на снимки на деца.

Проверява се едно от лицата на снимките дали не е български гражданин. Установено е, че две от лицата са разпространявали снимки с порнографско съдържание в близост до дом за сираци.

„Родители, информирайте се къде са вашите деца и бъдете бдителни, когато те стартират в интернет, защото хората, склонни към педофилия са много изобретателни“, призова Сийка Милева.

В коментара си по случая тя посочи, че законодателството ни в този случай е доста остаряло. Наказанието за лица, които създават и разпространяват порнографски материали с деца, е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 8 хил.лв. Често тези присъди минават като условни и тези хора остават сред нас в обществото, посочи Сийка Милева и сподели мнението си и като майка, че наказанията трябва да са много по-сериозни, за което трябват и законодателни промени у нас.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Уж
    ужас
    99 -1
    15:32, 18 ное 2022
    Извратен народ! Най важното е да съобщите официално имената на тези изверги. На всякъде да ги пише.Какво ги криете, защо? Най голямото наказание за тях ще бъде да съобщите публично кой с какво се занимава и къде работи, всички да ги разберат, да видим къде ще се наврат да се скрият.Изверги!
  • 2
    Ту
    Турчоляка
    50 -2
    16:59, 18 ное 2022
    Смъртна присъда за такива!!!
  • 3
    Дж
    джанго зе
    8 -3
    19:40, 18 ное 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини