От х:

Днес в x:

НАСА на кръстоносен поход срещу пророците на апокалипсиса

НАСА започна разяснителна научна кампания срещу пророците на апокалипсис през 2012 г., съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Пророчеството, претендиращо, че е базирано върху факти, се разпространява сред обществото, най-вече чрез интернет. В Холивуд също обърнаха внимание на катастрофалния сценарий.

Роланд Емериих засне високобюджетния филм "2012", който тази седмица излиза по екраните.

Според народни поверия 2012 е годината, в която планетите в Слънчевата система се подреждат в една линия, а годината носи нещастие. Препредавано от много уеб сайтове, предсказанието идва от митичен разказ за откритата от шумерите планета Нибиру или планета Х, която се е насочила към Земята и ще се блъсне в нея, заявиха от НАСА.

Сблъсък с нашата планета вече бе прогнозиран за 2003 г. от пророци на нещастието.

След това сблъсъкът бе "отложен" за 21 декември 2012 г. - тази дата съответства на края на цикъл в календара на маите. Някои сайтове обвиняват НАСА, че крие истината за съществуването на Нибиру.

От НАСА обаче са категорични, че това просто е плод на въображението. Нито един сериозен учен не е загрижен за каквато и да било заплаха през декември 2012 г., настояват от НАСА, припомняйки, че Земята съществува от над 4 милиарда години. Колкото до календара на маите, той не приключва на 21 декември 2012 г. Става дума единствено за края на дълъг цикъл, който е последван от друг.

Що се отнася до подреждането на планетите, астрономически изследвания показват, че то ще се случи едва след няколко десетилетия. Дори когато Земята е в една линия с другите планети, ефектът от този феномен е незначителен.

През декември Земята и Слънцето са приблизително в една линия с центъра на Млечния път, но този ежегоден феномен няма никакви последствия, обясниха от НАСА. Ако Земята бе в опасност поради риск от сблъсък с астероид или планета Х, астрономите щяха да са открили подобен обект преди най-малко 10 години.

От НАСА отбелязват, че катастрофалните сблъсъци на Земята с други небесни тела са много редки - за последен път това се е случило преди 65 милиона години и е предизвикало изчезването на динозаврите.

Няма никакво научно доказателство в подкрепа на твърденията за апокалипсис през 2012 г. в книгите, документалните и игрални филми и най-вече в интернет, увериха от НАСА. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини