От х:

Днес в x:

Община Перник предлага увеличение на данъка при възмездно придобиване на имущество

Да се увеличи данъкът при възмездно придобиване на имущество на територията на Община Перник, предлага кметът Станислав Владимиров. След обстоен анализ на собствените приходи на общината е установен недостиг на средства. За да се преодолее това, общинското ръководство настоява ставката на данъка да бъде повишена на 3 процента. Предлага се при дарение между братя и сестри и техните деца да се направи изменение на налога от 0,7 на 0,8 на сто, а при дарение между лица извън посочените (братя и сестри и техните деца) - от 5 на 6,6 на сто.

Ставките не са актуализирани от пет години, твърди кметът. От администрацията очакват след промяната да нараснат приходите в бюджета с около 700 000 - 800 000 лв. годишно.

Размер на данъка „на тавана“ от 3 процента са определили 42 процента от общините, мотивират искането си от администрацията. По техни данни само 37 на сто от общините са определили размер на данъка между 2,5 и 2,9 процента, 19 на сто - между 2 и 2,4 процента и едва 2 процента прилагат ставка между 1 и 1,6 на сто.

На 25 ноември ще се проведе обществено обсъждане на проекта.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини