От х:

Днес в x:

"Хъбъл" засне млади звезди в съседна галактика

Американски астрономи са публикували снимка на галактиката M83, направена с телескопа "Хъбъл", съобщи Лента.ру, цитирана от БТА.

Фотографията и описанието й могат да се видят на сайта на НАСА. В рамките на наблюдението учените са се интересували от район в галактиката M83, разположен недалеч от нейния център.

В него сега тече процес на интензивно звездообразуване. На снимката се виждатмного млади звезди, чиято възраст е от 1 до 10 милиона години (за сравнение: Слънцето е на 4,5 милиарда години).

Около много звезди може да се види структура, която астрономите са кръстили "сирене". Причината е, че излъчването на младата звезди отнася газа и прахта, които я обкръжават, създавайки празнина.

На снимката тя се вижда като "дупка". Галактиката M83 е разположена на разстояние от около 15 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Хидра и се отнася към класа на спиралните галактики, както и Млечният път. Телескопът "Хъбъл" бе изведен на орбита през април 1990 година. Оттогава досега с негова помощ са направени огромен брой открития. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини