От х:

Днес в x:

И от БСП поискаха оставката на Иван Демерджиев

Депутатите от БСП поискаха оставката на министъра на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев. На брифинг в парламента Иван Иванов от Левицата каза, че е очевидно несправянето на политическото ръководство на МВР.

„Логично е в тази ситуация (убит граничар на браздата ни с Турция – б.р.) да се поеме персонална отговорност. Президентът да предприеме тези действия, ако самият министър не счита за необходимо да понесе лична отговорност“, каза Иванов.

„Нашата оценка за ръководството на Министерството на вътрешните работи е негативна още от провелите се избори, защото считаме, че не беше упражнен необходимия контрол и МВР на практика абдикира от този процес", обясни позицията на партията си Иванов.

"В частност случилото се на границата между България и Турция, това е сериозен удар върху държавността и върху авторитета на Министерството на вътрешните работи. Факт е, че откакто служебният кабинет управлява, мигрантският поток е изключително засилен. Имаме два сериозни инцидента, завършили трагично със смърт“, допълни депутатът от Левицата.

Вчера Бойко Борисов поиска оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев

Днес ГЕРБ поискаха оставката на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров заради убития полицай на граничната ни бразда с Турция. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, цитиран от БНР. 

"Ние вече поискахме оставката на вътрешния министър и настояваме за нея, както и за оставката на главния секретар на МВР, чиято работа всъщност е свързана именно с оперативното ръководство на този тип действия по охрана на границата. Очевидно е, че професионалното и политическото ръководство не са си свършили работата. Помните, че допреди година и половина за подобни инциденти не можеше да става въпрос”, каза Митов. 

Според него липсва координация между българското и турското правителство по контрола на миграционните потоци. „Подобна координация липсва и с Гърция. За съжаление наблюдаваме и пик в трафика на наркотици", каза Даниел Митов.

По думите на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов искането на оставката на Демерджиев е пресилено. Според него проблемите по българо-турската граница не са резултат от работата на вътрешния министър.

"Ако разгледаме внимателно казуса, трябва да си дадем сметка колко, 200 милиона, мисля, че бяха похарчени за ограда и виждате какво е нейното качество. Така че сега от този криминален случай, между другото, такива драматични искания да се правят е несериозно. Според мен Борисов, вместо да си зарови главата в пясъка от цялата тази история, изпреварващо иска да избяга от отговорност", каза Атанасов, който е бивш ръководител на контраразузнаването.

По думите на Кирил Петков от ПП е нужно да решаваме истинските въпроси, а не да се фокусираме върху един човек. „Оградата още повече трябва да се укрепи”, каза бившият премиер.

Според Мустафа Карадайъ – лидера на ДПС: „И министрите трябва да подават оставка, но трябва да има конкретни аргументи.”.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов каза: „Не искаме оставката на МВР, искаме разследване на хората, които изградиха т.нар. ограда.”.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини