От х:

Днес в x:

22-тонна китайска ракета с размер на 10-етажна сграда пада неконтролирано към Земята

Китай строи своя космическа станция в орбита и отпадъците от летящата строителна площадка над главите ни ще паднат отново на повърхността на нашата планета тази седмица.

За трети път през последните две години космическата програма на Китай изпрати голям модул в орбита, за да разшири своята космическа станция Тянгонг (Tiangong) с помощта на ракета Long March 5B, на която изглежда липсва хардуер, за да направи контролирано връщане и да се насочи към безопасно потапяне в отдалечена част на океана.

Вместо това, отработеният ракетен ускорител с тегло над 20 тона се очаква до голяма степен да изгори, докато преминава през атмосферата. Но е вероятно някои от по-големите компоненти и други отломки да оцелеят по целия път до повърхността. Понастоящем това връщане в атмосферата се очаква да се случи по време на 28-часов прозорец, който започва в петък вечерта, тихоокеанско време, и продължава през по-голямата част от събота, според прогнозите на Aerospace Corporation, която проследява орбиталните връщания.

"Несигурността къде в крайна сметка ще паднат големите отломки представлява ниво на риск за безопасността на хората и имуществените щети, което е доста над общоприетите прагове"“, пише компанията в изявление.

Ракетата беше използвана за доставянето на Менгтян (Mengtian) - третата и последна секция на китайската космическа станция. Тя бе изстреляна в  е в понеделник. Бустерът е приблизително с размерите на 10-етажна сграда.

Подобна бе ситуацията и при изстрелването на предишните два модула на космическата станция Тянгонг, като една отработена ракета падна в Индийския океан на 8 май 2021 г. и друга се разпадна над Малайзия, Индонезия и Филипините на 30 юли, 2022 г. Друга мисия на Long March 5B също доведе до падане на отломки върху Западна Африка през 2020 г.

Космическите наблюдатели проследяват промените в орбитата на празната ракета и получават по-добра представа кога тя най-накрая ще се подчини на привличането на земната гравитация.

Когато започне краткото и огнено пътуване към повърхността на Земята, няма реален начин да се предскаже къде ще свърши. Навлизането на ракета с толкова голяма маса може да остави парчета, разпръснати на десетки или дори стотици километри.

Падащият космически боклук досега е нанасял щети на имущество, но никога не е имало доклад за наранявания на хора или смърт. Разпределението на населението на Земята прави най-вероятно всеки боклук, който стигне по целия път от орбитата до повърхността, да завършва или в океана, или на някое отдалечено място (селските райони на Австралия изглеждат популярни). Въпреки това, този бустер е напълно извън контрол и може да се окаже, че отставя части от себе си навсякъде по траекторията на полета си.

В момента потенциалната траектория на полета за повторно влизане обхваща доста широка част от Земята, включително по-голямата част от Съединените щати, Китай, Индия, Южна Европа, Южна Америка, Африка и Австралия. Повече за траекторията на полета ще се знае в часовете непосредствено преди прогнозираното повторно влизане.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини