От х:

Днес в x:

Ожесточени боеве за Бахмут

В направление Бахмут и Авдиевка, в източната част на Украйна, се водят активни боеве, но украинските войски отблъскват вражеските атаки и задържат позициите си. Това съобщи днес в ефира на телемаратона представител на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий.

"Най-активно е направлението на Бахмут и Авдиевка. Противникът непрекъснато се опитва да извършва щурмови атаки и да нанася удари по нашите позиции и цивилни населени места: от оръдия, артилерия, реактивни системи за залпов огън, минохвъргачки, танкове, авиация. Нашите войски обаче успяха да отблъсне всички атаки и да задържи позиции", каза той.

Говорителят каза, че се води позиционна война, има известно движение, но при най-малката възможност нашите войски се опитват да изравнят фронтовата линия, ако има движение.

Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" активно участва във военните действия в района на Бахмут в Донецка област през октомври. Русия вероятно разглежда превземането на Бахмут като подготовка за офанзива срещу Краматорск и Славянск, най-големите селища в Донецка област, които са под украински контрол, според тогавашния доклад на британското разузнаване.

За жителите на Бахмут и региона обстрелите са част от ежедневието. Най-страшното е, когато нощем чуеш да лети самолет, той не изстрелва ракети. Той пуска бомби, разказва местен пред "Свободна Европа" (Украйна). "Нищо няма, живот няма", казва друг за живота на фронтовата линия.

Днес украински медии съобщиха, че хуманитарен товар е бил предаден на жителите на Бахмут от благотворителната фондация "Едуард Мкртчян" - инструменти, техническо оборудване и вещи за лични нужди. Сред основните позиции са електрически триони, стабилизатори на напрежение, фенери, спални чували и други необходими неща за зимния период.

Едуард Мкртчан и други бойци от звеното "Тактим" на Патрулната полиция донесоха всичко това в града и го предадоха на служителите на местната Държавна служба за извънредни ситуации.

"Бахмут е най-горещата точка в Украйна. Тук живеят и работят героични украинци, които изпитват жестокия дъх на войната всеки ден. Нашият екип е събрал товар за тях, който е критично необходим във военни и зимни условия. Сигурен съм, че заедно ще успеем помогнете на града да устои на врага. Отделно искам да отбележа работата на служителите на Държавната служба за извънредни ситуации, които осигуряват живота на града. Ние, украинците, се борим за нашата земя и затова ще победим", подчерта Едуард Мкртчан.

Наскоро Фондът дари и 50 генератора и 878 печки на жителите на Донецка област като част от проекта "Топла Украйна". Общо 1,8 хиляди печки бяха закупени за общностите на първа линия, което ще помогне на жителите да оцелеят през зимата.

Фондацията започна своята дейност през август 2021 г. с приорити качествени промени в образованието и медицината, инфраструктурни иновации и социални инициативи. С началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация, дейността на организацията е насочена към подпомагане на хората, засегнати от войната, като предоставя на жителите на Донецка област психологическа, правна и хуманитарна помощ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини