От х:

Днес в x:

Бойко Борисов пристигна в Широка Лъка за освещаването на реставрираното килийно училище

     
    В Широка лъка  след 134 години възкръсна за нов живот възстановеното след ремонт и реставрация Неделно килийно училище към храм "Успение Богородично“.
    Построеното през 1888 г. школо отваря врати отново като Музей на духовността.Преди освещаването на училището, митрополит Николай отслужи Архиерейска света Литургия в църквата "Успение Богородично". След края на Литургията, владиката удостои с офикия „протойерей“ свещеник Иван Марински, който служи в енорийския храм.Като твърдина на вярата определи Широка лъка, митрополит Николай и припомни, че храмът тук е построен за 40 дни от широколъчани през 1834 г. Изненадващо за местните на събитието пристигна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Средствата за издигането на рухналото училище бяха осигурени през 2018 г. от правителството на  Борисов с постановление на Министерски съвет. 760 000 лв. струва възстановяването и реставрацията на училищната сграда, която е собственост на Пловдивската митрополия-.На събитието пристваха още кмета на Смолян Николай Мелемов, кмета на Пловдив Здравко Димитров, кмета на Широка лъка Васил Седянков и народните представители.
    В музейната експозиция са представени артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка и експонати от ранното християнство. 760 000 лв. струва възстановяването и реставрацията на училищната сграда, която е собственост на Пловдивската митрополия. Средствата за издигането отново на рухналото училище бяха осигурени през 2018 г. с постановление на Министерски съвет.
    Първото в Широка лъка класно училище „Св. Пантелеймон“ е изградено през 1888 г. с 22 000 лири, събрани като дарения, според данни от съхранената история на родопското село.
    Борисов се ангажира да разговаря с Еврейския комитет, за да бъде ремонтирана родната къща на екзарх Стефан в Широка лъка - спасителят на българските евреи през 1943 г.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини