От х:

Днес в x:

Лечението на тежка депресия променя мозъка

Пациентите с голямо депресивно разстройство могат да "пренастроят" мозъка си в рамките на няколко седмици с лечение на разстройството, според ново проучване на учени от Европейскaта федерация по невропсихофармакология. Работата на учените беше представена на годишния конгрес на Борда.

Преди това учените установиха, че тежката депресия е свързана с промени в обема на сивото и бялото вещество. В допълнение, при хора, страдащи от разстройството, активността на амигдалата, която засяга емоционалните преживявания, е повишена, докато хипокампусът (отговорен за ученето и паметта) и базалните ганглии (участващи в обработката на емоциите) напротив, показват намаляване на активността.

Според учените има силна връзка между структурата на човешкия мозък и депресията. Ако тази връзка се манипулира, диагнозата и лечението на разстройството могат да бъдат подобрени.

В ново проучване изследователите извършиха MRI сканиране на 109 пациенти с депресивно разстройство, за да получат данни за техните мозъци. След това доброволците са лекувани или с електроконвулсивна, или с психологическа терапия, или с антидепресанти. Шест седмици след първото сканиране на пациентите отново е направен ядрено-магнитен резонанс. Резултатите преди и след това бяха сравнени с резултатите от ЯМР на мозъка от 55 здрави участници.

Резултатите показват, че пациентите с най-голямо подобрение на симптомите са имали и най-големи структурни промени в мозъка. След шест седмици комуникацията между невроните в определени части на мозъка им се увеличила, като тези ефекти не зависят от избора на лечение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини