От х:

Днес в x:

BMW подготвят бъдещия си градски мъник

Сключват договор с компания за карбон

Бъдещата градска кола на BMW, която предстои да бъде пусната като под-марка през първата половина на следващото десетилетие, ще бъде изградена на базата на различни олекотени композитни материали, така че да се постигне целта емисиите на вредни газове да останат ниски. Доказателство за плановете на марката е, че сключи споразумение с компанията за производство на въглеродни влакна и композитни материали SGL Group. 

И технологиите, и материалите, развити от SGL Group, ще бъдат ползвани в бъдещия Megacity Vehicle (вътрешното наименование за компактната кола, което едва ли ще остане при крайния продукт). Така изключително леките, но подсилени материали ще бъдат ключовият компонент от стратегията на BMW за градския автомобил – да отговаря едновременно на най-взискателните изисквания за екологичност и безопасност. 

Megacity Vehicle се очаква да се предлага като представител на някоя под-марка на BMW, като спекулациите показват, че името Isetta предстои да бъде възродено. Неотдавна се появиха и слухове за съвместна работа с Toyota за използване на платформата на iQ. Базата на японския мъник безспорно би помогнала много на BMW да влезе във времевите граници, които си е поставила.

Project i e обединяващият проект, от който ще тръгне въпросният Megacity Vehicle. Междувременно обаче не всички бъдещи модели от въпросния проект ще трябва да отговарят на тези толкова строги изисквания. Всъщност се очаква да се появят и доста по-опростени и достъпни компактни автомобили. Междувременно за развитието на Megacity Vehicle вероятно ще отминат поне няколко години, като конкретно той е очакван през 2014 или 2015 година. Преди това, някъде към 2012 година, обаче би трябвало да дебютира първият сериен представител на Project i. Иначе проектът вече роди плодове под формата на концептуалния електрически Mini E, който бе показан.

Съвместното партньорство със SGL Group при всички положения би трябвало да помогне на BMW да произвежда въглеродни влакна и подсилени с въглеродни влакна пластмаси (CFRP) на разумни цени за масово предлагане на коли. BMW по принцип не са чужди на концепцията с въглеродните влакна, като ги използват доста често в моторните спортове, както и в CSL версиите на базата на М-моделите на марката.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини