От х:

Днес в x:

СССР срещу Путин. Апелът на Алла Пугачова - Кинжал в бункера на Путин

СССР въстана срещу Путин. Така руските социалки и неформалните медии възприеха обръщението от 50 думи, ако броим и предлозите, на звездата на руската и съветската естрада Алла Пугачова, с която тя се обърна към руското министерство на правосъдието с искане да бъде обявена за чуждестранен агент.

„Моля да ме зачислите в списъка на чуждестранните агенти на моята любима страна, и аз съм солидарна с моя мъж, честен, порядъчен и искрен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, желаещ на родината си процъфтяване, мирен живот, свобода на словото и прекратяване на гибелта на нашите момчета за илюзорни цели, превръщащи нашата страна в урод и утежняващи живота на нашите граждани“, написа изпълнителката на „Милион алени рози“. Заместник-председателят на Държавната дума Пьотр Толстой обаче заяви, че певицата няма да бъде обявена за чуждестранен агент и каза, че Пугачова е изгубила връзка с реалността.

Думите на Алла Борисовна дойдоха след решението на Москва да впише в списъка с чуждите агенти нейния съпруг Максим Галкин. Т. нар. списък с чуждестранните агенти се появи в руския правен мир през 2012 година след приемането на закона за организациите с нестопанска цел, но в условията на започналата след 24 февруари пълномащабна война на Кремъл срещу Украйна списъкът се превърна в именник на „руските врагове“, който обединява инакомислещите и неодобряващите войната на Путин срещу Киев.

Ако изказванията на отделни правозащитници, задушавани опозиционни политици, анонимни граждани и дори по-популярни артисти и музиканти срещу политиката на Русия по отношение на Украйна бяха заглушавани и маргинализирани, и на езика на войната може да се сравняват с изстрели от Калашников или в най-добрия случай с прицел от Джавелин срещу официалната политика на Кремъл, то 50-те думички на Алла Пугачова изтрещяха като хиперзвуков „Кинжал“, изстрелян срещу бункера на Владимир Путин. Защо? Защото много голяма част подкрепящите специалната операция на Путин са „сирачета на Съветския съюз“. Родени и расли в държава, кънтяща от лозунги за мир, покоряване на космоса и художествената гимнастика и самонаричаща се справедлива и успешна, пътуващи към комунизма с 200, както биха се изразили днешните класици, и катастрофирали някъде по пътя в евроазиатските реалности в някакъв капитализъм с феодални примеси.

Руските социалки акцентират на това, че Пугачова е единственият останал жив носител на образа на „добрия СССР“, мит, с който в продължение на 20 години Путинските „агитация и пропаганда“ хранеше своето паство, нещо като мит за „изгубения рай“, който приятелите му са обожавали, а противниците уважавали. Сиреч - натам ви водя, това ще ви върна, за това я водя тази война, заради вас. И това сплотяваше, макар миналото време тук да е прибързано. И изведнъж живият класик на държавата, „жената, която пее“, говори такива дивотии – свобода на словото, гибел на нашите момчета, илюзорни цели, държава – урод…
Апелът на популярната в цял свят певица не остана самотен. Зад думите й застанаха актьорите Данил Козловский, Никита Ефремов и Кирил Сафонов, вдовицата на Борис Немцов Екатерина Одинцова, групата Little Big, изпълнителката Наталя Ветлицкая, бившата жена на Сергей Шнуров – Матилда, дизайнерът Валентин Юдашкин.

„Гордея се и се възхищавам!“ – написа изпълнителката на „Вернисаж“ и „Еще не вечер“ - латвийката Лайма Вайкуле.

Украинската изпълнителка Светлана Лобода също благодари на Алла Пугачова за публично изразената позиция. Сърчица на одобрение под публикацията на гласовитата рускиня са сложили Ксения Собчак и Ирина Шихман, тенисистът Евгений Кафелников, хумористът Александър Гудков, актьорите Максим Виторган, Юлия Висоцкая и Елена Воробей, сценаристът и продуцент Семьон Слепаков.

Прокремълските праведници имаха едва няколко часа на разположение да се стъписат. След това заеха праведната позиция и взеха символа на СССР на прицел.

„Да бъдат лишени от гражданство и изгонени!“ – това призова за Пугачова и подкрепящите я артисти известният дресьор на Руската федерация Едгард Запашний. Звероукротителят предлага Русия да не се церемони с тези, които подкрепят Пугачова. Други директно обвиниха примата на СССР и Руската федерация, че събира под знамената си петата колона в страната.

Публично срещу Алла Пугачова застана рапърът Тимоти (Тимур Юнусов) „Мисля, че да се залива с помия своята „любима“ страна и да се подхилкваш за нейните политически решения и векторите и заедно с куп емигранти в неголемите европейски зали – това е истинско достойнство и патриотизъм. Да си любимката на властите и цял живот да си получавал държавни награди, практически да събереш пълната колекция от ордени и да се спънеш на последното стъпало… Тук по-скоро има някаква истина, която обикновеният читател не знае“, разсъждава Юнусов.

„Още един либерален похват – да приемеш позицията на жертва, при това осъзнавайки своята безнаказаност, доколкото певицата е уверена, че няма да пострада при каквито и да е обстоятелства“, реагира по правилния за Русия начин дъщерята на покойния писател Василий Шукшин и Лидия Фадеева – Шукшина – актрисата Мария Шукшина.

„Надявам се мнозина сега започват да разбират ролята и значението на Сталин, още повече след продължителната гражданска война в страната. А тука са се навъдили Пугачови, Гудкови и всякакви боклуци и напук на това у нас нали е демокрация, дори не ги изолират. А бабичката е объркала всичко“, написа свързаният с Александър Дугин телевизионен канал Царьград.

„Разговорът за Пугачова и нейното заявление – това не е въпрос за Галкин и други пешки. Това вече е сериозно. Това е рупор на тази сволочно-пацифистка пораженческа еврейска банда“, смята актьорът Сергей Евсеев.

„Покай се с мир, Алла Борисовна“, изказа се и пропагандистът на Кремъл Владимир Соловьов.

Политологът Снанислав Белковский обаче счита, че Алла Пугачова де факто се превръща в лидер на антивоенната част на обществото в Руската федерация. Икономистът проф. Максим Миронов обяви изпълнителката за свой кандидат за президентските избори през 2024. Бившият общински депутат от Санкт Петербург Максим Резник предвижда, че „въстанието на Пугачова ще доведе до падането на режима.“ Лидерът на правозащитната група „Агора“ Павел Чиков отбелязва, че „Алла Пугачова се е обявила за свобода на словото против репресиите и войната. Милион алени рози против силите на злото.“

Изявлението на любимката на няколко поколения руснаци и граждани на СССР раздели общественото мнение в Руската федерация поне във видимия спектър – сред популярните лица. Как се възприемат думите й в масите и как биха могли да се отразят на цялостната подкрепа за войната в Украйна е рано да се преценява. При всички случаи глас като този на Пугачова не може да бъде заглушен или да остане нечут. Нито е лесно да бъде пратен зад решетки или спънат отвисоко от прозореца на някоя болница.

"Дори сега Андропов да стане от гроба и да се хвърли да защитава Путин, и той не би могъл да спаси своя нескопосан подполковник срещу плесницата, която му отлепи Пугачова“, пишат критично мислещите руски блогъри.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини