От х:

Днес в x:

Екоминистерството проверява сметището на Кърджали,констатира напредък в строително-монтажните работи

Министерство на околната среда и водите проверява 8 нерекултивирани депа за битови отпадъци, включени в наказателната процедура на Европейската комисия срещу България, съобщиха от ведомството. Те са в общините Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали.

В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете заради забавената рекултивация на старите общински депа. МОСВ изиска от общините график на дейности и започна ежеседмични проверки.

След проверки на място от служители на МОСВ на депата в Перник, Дупница и Бобошево, е установено, че и на трите депа има напредък при реализиране на строителните дейности.



 

Инспекция на депото във Велинград е установила, че се работи по довършителни дейности, като поетия ангажимент от страна на общинското ръководство е за финализиране на дейностите по техническата рекултивация към средата на месец септември.

На депото в Бяла (Варненско) работата на терен е приключена и вече има издаден акт обр.15 за изпълнена техническа рекултивация.

Проверката на общинското депо в Кърджали е установила напредък при предвидените строително-монтажни работи (СМР), които се изпълняват според поетия от общината ангажимент. За депото в община Кочериново има разрешение за строеж от края на август и има определена дата за стартиране на дейностите в рамките на следващата седмица. Забавяне е отчетено при стартиране на дейностите по изпълнение на рекултивацията на депото в община Пирдоп.

Преди година ЕК предупреди, че предстои Бългапия да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от общо 113, включени в наказателната процедура. След завършването на техническата рекултивация на депото в Бяла към момента остават само 7 такива депа, за които България трябва да положи максимални усилия за приключването им, така че да бъде намален размерът на санкциите, уточняват от МОСВ.

Дневник

Снимка:24 часа

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини