От х:

Днес в x:

15-годишният Омар остава в ареста

Окръжният съд в Бургас остави в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража" 15-годишния сириец с хуманитарен статут у нас Омар Мохамад, който е обвиняем за смъртта на двамата полицаи в Бургас преди дни.

Обвинението срещу тийнейджъра е, че на 25 август около около 5 ч., на кръгово кръстовище "Трапезица", посока към УМБАЛ – Бургас,  е връхлетял с автобуса, който е карал, пълен с 47 нелегални мигранти върху колата на полицейския патрул.

За това престъпление по закон се предвижда най-тежкото наказание за пълнолетни лица –затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор. Предвид факта, че обвиняемият е непълнолетен, възможното максимално наказание, което би могло да му бъде наложено при евентуална осъдителна присъда е от три до десет години затвор.

Омар няма автентични лични документи, а самоличността му е установена от данни, които той сам подава на държавните органи. По тегови твърдения те на 15 години.

Прокурорът по делото заяви, че в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Предстои изясняването на този факт.

Омар избяга от мястото на катастрофата, на няколко часа по-късно беше заловен в Първомай и арестуван.

Той е бил разпознат като едно от лицата, които ден преди инцидента са купили пътническия автобус "Мерцедес", с който буквално отнесе полицейската кола в Бургас. Това, че омар е карал автобуса се доказва от ДНК по волана, скоростния лост и ключа на превозното средство. Самият той също е признал, че е шофирал автобуса.

Омар е пребивавал в бежанския център в Харманли, но от представената справка става ясно, че редовно нерегламентирано е напускал бежанския център, както се е случило и преди инцидента на 25 август. Стана ясно, че преди катастрофата, той е напуснал Центъра в Харманли още на 22 август.

Пред съда  Омар  е заявил, че е  видял полицейския автомобил в последния момент, опитал се е да спре, но спирачките на автобуса отказали.

Той се призна за виновен, но поиска да не остава в ареста, като заяви, че престъплението не е умишлено.

От свидетелски показания обаче става ясно, че той е увеличил скоростта преди удара, контрират от прокуратурата.

В същото време стана ясно, че харманлиецът, собственик на автокъща, който се сочеше, че е човекът,  продал автобуса на сирийците, е освободен, тъй като не са събрани доказателства за съпричастността му.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ки
    Киро гущера
    24 -2
    23:07, 27 авг 2022
    Този ислямист е скрил поне 10 години и се е записал по-млад в лагера в Харманли ! На един 15 годишен тийнейджър брадата му е току набола а на този е гъста и черна като на 40 годишен мюсюлманин.
  • 2
    Цъ
    ЦЪФ
    21 0
    23:19, 27 авг 2022
    Това човекоподобие е поне на 19 , 20 . бесило .
  • 3
    Ан
    антимишок
    16 0
    09:05, 28 авг 2022
    Ебати държавата,20+ годишна маймуна "удря" един бръснач,влиза в България и като го заловят мрънка че на 14-15 години.........Няма ли начин да се разбере на колко е маймунека за да могат "пълноценно" да го изклатят в съда?
  • 4
    И
    И
    7 -8
    14:48, 28 авг 2022
    Който се пречка пред автобус,това е ,омар не е виновен ,че тъпите полицай да застанали на пътя ,да станат звезди ...
    • Ъ
      ъ
      11 0
      15:19, 28 авг 2022
      Тоя омар ли е,калмар ли е,заслужава един куршум в главата.Мръсен читак.
  • 5
    Fb
    FB
    1 0
    09:05, 29 авг 2022
    Каква ирония на съдбата, бил с хуманитарен статут - няма нищо хуманно в тоя човек ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини