От х:

Днес в x:

Бивш депутат: Руски партизани стоят зад атентата, при който загина дъщерята на Дугин

Бивш член на руската Държавна дума твърди, че руски партизани са отговорни за взривяването на автомобил, при което загина дъщерята на един от най-близките съюзници на Владимир Путин в покрайнините на Москва, пише в. "Гардиън".

Иля Пономарьов заяви в Киев, където живее, че извършеният в събота атентат е дело на Националната републиканска армия. По думите му това е нелегална групировка, действаща в Русия, чиято цел е сваляне от власт на режима на Путин.

Британското издание отбелязва, че няма как да установи достоверността на твърденията на Пономарьов. Руски коментатори обвиниха Украйна за атаката - твърдение, което Киев категорично отрича.

"Атаката отваря нова страница в руската съпротива срещу путинизма. Нова, но не и последна", заяви Пономарьов в ефира на рускоезичната телевизия, която той стартира в Киев по-рано тази година.

При взрива загина Даря Дугина, 29-годишната дъщеря на руския политически коментатор и крайнодесен идеолог Александър Дугин. И двамата са обект на британски и американски санкции за действия за дестабилизиране на Украйна.

Пономарьов каза, че партизани в Русия са готови да извършат още подобни атаки срещу видни личности, свързани с Кремъл, в това число длъжностни лица, олигарси и хора от руските служби за сигурност. Бившият депутат прочете текст, който по думите му е манифест на групировката: "Ние обявяваме президента Путин за узурпатор на власт и военнопрестъпник, който промени конституцията, предприе братоубийствена война между славянските народи и изпрати руски войници на сигурна и безсмислена смърт". "Бедност и ковчези за едни, дворци за други - това е същността на неговата политика. Ние смятаме, че хората, чиито права са отнети, имат основание да се опълчат на тираните. Путин ще бъде свален от власт и унищожен от нас!", се казва още в текста.

Депутат от левицата, Пономарьов бе единственият народен представител, който гласува против анексирането на Крим през 2014 година. След като бе на посещение в САЩ, Кремъл му забрани да се върне в собствената си страна. Той стана украински гражданин през 2019 година. През март, след нахлуването на Русия в Украйна, той създаде канал в "Телеграм" на име "Роспартизан", в който се съобщават новини за антивоенни действия в руски градове.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини